Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Když pán Bůh rozdával kuchařský talent, všem dával po špetkách, ale Tomáši Böhmovi z budějcké restaurace U Divadla házel lopatou

PR článek

Do setkání gurmánů a gastronomů zbývá už jen několik týdnů. Přesně šest. Že to není pravda, protože Gastrofest je v Budějcích vždy na podzim? Opravdu už na jaře, organizátor Gastrofestu Vladimír Tůma totiž připravil jarní verzi tohoto již tradičního veletrhu Gastrofest. Své brány otevře 6. až 8. dubna. A budějcký kuchař z restaurace U Divadla Tomáš Böhm bude jedním z mistrů, kteří na tomto veletrhu předvedou své umění.

Tradiční Gastrofest se narodil v roce 1996 v Českém Krumlově díky Vladimíru Tůmovi. Původně to měla být gastronomická soutěž, která měla upozornit na nově otevřený hotel Bohemia Gold. Právě tam totiž Vladimír Tůma dělal prvního ředitele ve svém životě. Jeho kolega a kamarád Libor Pawlyk Tůmu upozornil na složitost soutěže a poradil mi výstavu. Jelikož byl a stále je starší, nechal si Tůma říct. Tehdy stačilo 21 firem, dva hotely a zhruba 200 tisíc korun rozpočtu a Gastro Český Krumlov otevřel své brány.

„Úspěch byl obrovský, hosty jsme museli pouštět po skupinách, aby se hotel neucpal. A víte co, přišli hlavně kuchaři, číšníci, barmani a majitelé provozů.  No a pak se zrodila myšlenka, že by to mohlo fungovat. Jasně, že to nešlo tak lehce, vždyť další dva ročníky, které se už konaly v Českých Budějovicích, byly prodělečné. Ale jako když otevřete novou restauraci, úspěšnost poznáte nejprve u dveří, dle hovorů odcházejících hostů. Jsou-li nadšení, brzo to pozná i pokladna. A tak jsem vydržel a bůh mě odměnil prací, kterou mám moc rád. Pořád je to však dřina, ale jak jsem již někde řekl, mám kliku na prima lidi, ať už spolupracovníky či vystavovatele a to jde vše snáze. Prošlo jich Gastrofestem za ta léta tisíce,“ řekl organizátor festivalu dobrého jídla a pití Vladimír Tůma.

Letošní jarní Gastrofest se sice blíží mílovými kroky, ale přece jen, ještě nějaký den si na tu skvělou gurmánkou přehlídku počkáme. A tak díky Vladimíru Tůmovi vám Drbna představí několik úžasných kuchařů a hlavně jejich skvělých receptů. Mohou vás kuchařsky inspiracovat a také vám třeba trochu poškádlí chuťové pohárky a pozvou vás na další ročník Gastrofestu do Budějc.

Do jeho termínu zbývá šest týdnů a přesně tolik fantastických kuchařských mistrů i jejich lahůdek vám vždy v pátek představíme. Prvním z nich nemůže být nikdo jiný než Budějčák.

Tomáš Böhm z restaurace U Divadla v Českých Budějovicích  je kuchař, který svou premiéru zažil hned při druhém ročníku Gastrofestu. Tehdy ještě jako učeň prvního ročníku.

Když Pán Bůh rozdával kuchařský talent, všem dával po špetkách, ale Tomášovi házel lopatou. I když u Toma nejde jenom o talent, ale především o neskutečnou píli a snahu se neustále učit. „Máme to štěstí mít ho svém cateringovém týmu. Nezná slovo nejde, připraví hostinu pro dvacet, ale i pro tisíc hostů. Jeho umění mohli ochutnat hosté na prakticky všech ambasádách v Evropě. Když o Tomášovi řeknu, že je to jeden z nejlepších Českých kuchařů vůbec, ani v nejmenším nepřeháním,“ chválí Tomáše Vladimír Tůma.

Recept Tomáše Böhma

Hovězí pupík s celerovým pureé a černými brambory

To je recept pro milovníky šťavnatého hovězího a silných podzimních chutí.

Potřebujeme: celer, máslo, cukr, sůl, uzenou sůl, kmín, černé brambory, houby, olej, hovězí pupek, rozmarýn, drcený pepř, olivový olej.

Příprava: Celer nakrájíme na velké kostky  pomalu pečeme na másle, na 120 stupňů Celsia přibližně dvě hodiny.  Přidáme cukr  a osolíme. Vyšleháme do jemné pěny a propasírujeme přes síto. Brambory nakrájíme na tenké plátky a namočíme alespoň na hodinu do vody, osušíme a osmažíme. Houby orestujeme na másle s kmínem, solí a pepřem. Hovězí pupek mezitím potřeme olivovým olejem, opepříme, přidáme rozmarýn a upečeme do růžova, dosolíme uzenou solí a nafiletujeme.

Motto Tomáše Böhma: „Jako kuchař musíš: myslet jako vědec, počítat jako účetní, motivovat jako trenér, být rychlý jako sprintér, aranžovat jídla jako umělec a vařit jako babička."

Štítky restaurace, divadlo, kuchař, České Budějovice, Český Krumlov, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když pán Bůh rozdával kuchařský talent, všem dával po špetkách, ale Tomáši Böhmovi z budějcké restaurace U Divadla házel lopatou  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.