Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šonka skončil v Budapešti čtvrtý, bodoval i Kopfstein

Český akrobatický pilot Martin Šonka si při závodě Red Bull Air Race v Budapešti doletěl pro čtvrté místo. Přestože byl mezi osmi nejlepšími nejrychlejší a v závěrečném kole měl znovu nejrychlejší čas, který dokonce stlačil pod jednu minutu, chyba v osmnácté brance mu přidělila dvousekundovou penalizaci a propadl se na čtvrté místo. Petr Kopfstein skončil pátý.

Jihočech Martin Šonka měl v prvním kole snadnou pozici. Slovinský pilot Peter Podlunšek kvůli technickým problémům nevletěl do tratě, a tak Šonkovi stačilo pouze nechybovat, aby postoupil do mezi osm nejlepších. Z vítězů vyřazovacích soubojů ale zaznamenal nejhorší čas a ze sedmého místa dostal za soupeře francouzského letce Nicolase Ivanoffa. Svůj let zvládl i Kopfstein, který měl o téměř půl sekundy lepší čas a v dalším kole si to rozdal s pozdějším vítězem Kirbym Chamblissem z USA.

Američan by však neuspěl, kdyby Petr Kopfstein nechyboval v devatenácté brance. Dvousekundová penalizace udělala mezi oběma piloty nakonec více než sekundový rozdíl a český akrobat se tak s maďarským závodem rozloučil. Velmi dobrý čas nakonec stačil na celkové páté místo a dalších šest bodů do bodování světového šampionátu. Naopak výborně si počínal Šonka, který nedal Ivanoffovi sebemenší šanci a včetně jeho dvousekundové penalizace byl mezi nimi rozdíl téměř tři a půl sekundy. Šonkův čas byl ve druhém kole nejrychlejší a český pilot si tak mohl brousit zuby na podiové umístění.

A nebýt chyby v osmnácté brance v souboji čtyř nejlepších, závod v Budapešti by Martin Šonka opravdu vyhrál. Jeho čas se jako jediný během nedělního závodu dostal pod jednu minutu, konkrétně na 59.699 sekundy. Když se k němu ale přičetly dvě sekundy, stačil jen na čtvrté místo. První doletěl Kirby Chambliss, druhý byl Pete McLeod z Kanady, bronz si z Maďarska odváží japonský letec Jošihide Muroja. Právě on je s 39 body v čele letošního šampionátu Red Bull Air Race, Šonka ztrácí z druhého místa dva body. Kopfsteinovi patří pátá příčka.

Výsledky závodu Red Bull Air Race v Budapešti:

Průběžné pořadí letošního ročníku Red Bull Air Race:

Foto Armin Walcher / Red Bull Content Pool

Štítky Martin Šonka, Petr Kopfstein, Budapešť, Red Bull Air Race, Peter Podlunšek, USA, Kirby Chambliss, Jošihide Muroja, Pete McLeod, Kanada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šonka skončil v Budapešti čtvrtý, bodoval i Kopfstein  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.