Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policie dopadla pachatele dvojnásobné loupežné vraždy v Horusicích na Táborsku

Ze zločinu dvojnásobné loupežné vraždy, pokusu vraždy a zločinu těžkého ublížení na zdraví, ublížení na zdraví a porušování osobní svobody v sobotu obvinili jihočeští kriminalisté dva cizince. Oba jsou v současné době ve vazbě. Maďar a Ukrajinec před rokem a půl přepadli rodinnou firmu v Horusicích na Táborsku, kde nebývale surovým způsobem ztloukli napadené. Dva z nich na následky brutálního útoku zemřeli. Obviněným hrozí až výjimečný trest, není vyloučené ani doživotí.

Kromě už obviněných dvou mužů ve věku sedmatřicet a třiatřicet let, kteří ve svých zemích už páchali nějakou trestnou činnost, policisté v pátek ráno zadrželi ještě dalších pět podezřelých. Ti jsou zatím vyšetřováni na svobodě.

Ukrajinec a Maďar podle dosud zjištěných skutečností, po vzájemné domluvě a plánování, přepadli ve středu 16. září 2015 večer rodinnou firmu v Horusicích na Táborsku. Při přepadení brutálním mlácením donutili majitele domu vydat několik set tisíc korun. Při přepadení vyhrožovali poškozením střelnou zbraní, napadené svázali a dva muže ztloukli zvlášť surovým způsobem. Oba na následky brutálního útoku zemřeli. Ostatním přepadeným způsobili těžká a lehká zranění. Napadení utrpěli také závažná psychická traumata, jejich následky mohou přetrvávat do konce života.

Obviněné muže ve věku sedmatřicet a třiatřicet let, a také dalších pět dalších podezřelých, zadrželi kriminalisté na území České republiky, v Jihomoravském kraji.  Na jejich zadržení se podílelo několik realizační týmů, řádově stovek policistů. „Obvinění byli vyslechnuti. Vztah k místu činu mají. Ovšem další podrobnosti nebudeme vzhledem k dalšímu průběhu vyšetřování zatím sdělovat,“ odpověděl při pondělní mimořádně tiskové konferenci na otázky, zda se obvinění k činu doznali a co je k takovému brutálnímu útoku vedlo, vrchní kriminální vyšetřovatel Roman Hospodářský. „Zatím mohu jen konstatovat, že pachatelům s největší pravděpodobností šlo o peníze. Opravdu nebudeme ale nic víc prozrazovat. Vyšetřování je na počátku a uvolnění některých informací by nám mohlo zmařit účel trestního řízení,“ dodal vrchní vyšetřovatel s tím, že počet obviněných a podezřelých s největší pravděpodobností není ještě konečný. Na trestném činu se totiž určitě podílelo více pachatelů.

Na objasnění dvojnásobné vraždy v Horusicích pracoval rok a půl tým kriminalistů pod pracovním názvem Firma. První indicie policisté získali asi po pěti měsících a poté začala mravenčí práce kriminalistů. Tým se pravidelně schází, vyhodnocuje dosavadní úkony a stanovuje další postup. Ten nejužší tým, který se případu intenzivně věnoval, čítá asi dvacet policistů. Započítá-li se ale i zadržení pachatelů, domovní prohlídky i prohlídky nebytových a jiných prostor, pracovalo na tomto případu několik stovek policistů.

„Za jihočeskou policii děkuji všem kolegům za spolupráci a také děkujeme všem, kteří reagovali na policejní výzvy. Rovněž doufáme že tato zpráva přinese rodině alespoň částečnou satisfakci za všechny hrůzy, kterými si musela projít,“ uvedl ředitel Krajského ředitelství Policie Jihočeského kraje Luděk Procházka.

Kriminalisté během vyšetřování ztotožnili a vyslechli zhruba šest stovek lidí. Většinou se jednalo o řidiče projíždějících aut, ale také o místní obyvatele, pracovníky z okolí, klienty rodinně firmy a podobně. Prověřovali také desítky stop, stovky operativních informací a zapojili do pátrání i zahraniční kolegy v rámci mezinárodní policejní a to v v minimálně pěti státech. Maďarska, Ukrajiny, Slovenka, Polska a Německa.

„Kriminalisté prověřili desítky informací od lidí, kteří reagovali na opakované výzvy policistů k tomu případu. Kriminalisté a specialisté z laboratoří zajistili a zpracovali desítky stop. Každé svědectví, se kterým se lidé na zveřejněné výzvy obraceli na policisty, bylo prověřeno,“ řekl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky vražda, okres Tábor, policie, Luděk Procházka, Německo, Polsko, Ukrajina, Česko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie dopadla pachatele dvojnásobné loupežné vraždy v Horusicích na Táborsku  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.