Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalého majitele táborské zoo poslal soud na sedm let do vězení

Na sedm let do věznice s dozorem poslal bývalého majitele táborské zoologické zahrady Libora Hrubého českobudějovický krajský soud. Uložil mu také zaplacení částky 43 milionů korun. Podle obžaloby nezaplatil firmě za stavbu části objektů zoo více než čtyřicet milionů korun. Odsouzen byl za podvod a poškození zájmů EU.

Hrubý už loni dostal pětiletý trest za podvod, když si od osmi desítek věřitelů půjčil víc než deset milionů korun, které nevrátil. Páteční rozsudek, jenž není pravomocný, je souhrnným trestem. To znamená, že ruší verdikty předchozí a obžalovanému tak mění pětileté vězení na sedmileté. Obžalovaný se na místě proti trestu odvolal.

Hrubý tvrdí, že firma Eurovia, které za stavbu nezaplatil, nesplnila požadavky podle zadání. Dodal, že zoologická zahrada následně nezískala evropskou dotaci. Hrubý se proto rozhodl firmě zakázku nezaplatit a Eurovia kvůli tomu předala v roce 2013 věc policii.

Bývalý majitel zoo navíc podle obžaloby podepsal s dalším obžalovaným fiktivní smlouvu na garanci projektu. Na základě toho zažádali o evropskou dotaci, kterou neobdrželi.

Druhý obžalovaný v pátek dostal tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let.

Dluh společnosti Eurovia odstartoval finanční problémy táborské zoologické zahrady. Ta dokonce musela v roce 2015 na čas ukončit provoz a dostala se do konkurzu. Zoo posléze koupil za více než šestnáct milionů korun předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Ten následně v červnu roku 2015 obnovil provoz a objekt vlastní stále.

Zdroj ČTK

Štítky zoologická zahrada, Evropská unie, Eurovia CS, Krajský soud v Českých Budějovicích, Evžen Korec, Ekospol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalého majitele táborské zoo poslal soud na sedm let do vězení  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.