Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V dozorovém pásmu ptačí chřipky u Tábora je sedm komerčních chovů

Veterináři utratili drůbež z malochovu v Sedlečku u Soběslavě na Táborsku, v němž se objevila ptačí chřipka. Jednalo se přibližně o 40 hus, kachen a slepic. V dozorovém pásmu třetího jihočeského ohniska ptačí chřipky je sedm komerčních chovů, pro které platí zpřísněný režim. Řekl to František Kouba, ředitel krajské veterinární správy. Kolik kusů drůbeže celkem v dozorovém pásmu je, zatím neupřesnil, veterináři to teprve zjišťují.

Dozorové pásmo zasahuje do okruhu deseti kilometrů od ohniska v Sedlečku a platí v něm zpřísněný režim, podle Kouby například potřebují tamní chovy od veterinářů zvláštní osvědčení k přesunu drůbeže na jatka.

Podle Kouby jsou mezi sedmi komerčními chovy dva velké, a to státní podnik Mezinárodní testování drůbeže (MTD) Ústrašice na Táborsku a Kachní farma Strkov v Plané nad Lužnicí. MTD Ústrašice má nyní asi 40 tisíc kusů drůbeže. Zvířata jsou zavřená v halách. Jako státní podnik má MTD trvale zavedená opatření proti zavlečení nemocí.

„Pro nás to teď znamená, že bude trošku ztížený odbyt produkce, konzumní vejce, násadová vejce a kuřata. Bude to určitě problematičtější, budeme muset žádat o mimořádnou výjimku, ještě nevíme, v jakém rozsahu,“ řekl  ředitel podniku Vlastislav Machander.

S ptačí chřipkou se MTD Ústrašice setkalo i při posledním českém výskytu před deseti lety. Firma měla pronajatou stáj v Neznašově u Týna nad Vltavou na Českobudějovicku. Chovala tam asi čtyři tisíce kuřat na maso a stáj se dostala do pásma zvýšeného dozoru. „Tehdy proto byla menší porážka,“ řekl Machander.

V obci Sedlečko zatím další likvidace drůbeže neplánují. Jedna skupina veterinářů ve čtvrtek utrácela, druhá obcházela okolní domy a posuzovala zdravotní stav drůbeže.

„Jaká je situace v chovu, jestli je uzavřený a podle analýzy rizik rozhodneme o tom, jestli se má utrácet dál, nebo ne. Snažíme se, aby moc ne, pakliže jsou zvířata zdravá. Předběžně můžu říct, že je v Sedlečku zatím všechno kolem v klidu. Nebudeme přistupovat k dalšímu utrácení, pokud to nebude nutné,“ přiblížil Kouba.

Nedávné plošné utrácení ptáků na jižní Moravě podle něj zapříčinil stav, kdy se ohniska nákazy objevovala jedno za druhým. Legislativa nařizuje, aby bylo mimořádné opatření vydáno na chov každého chovatele, u něhož se nákaza prokáže. „Na Moravě ústřední ředitel rozhodl, že se bude utrácet celá lokalita,“ vysvětlil Kouba.

Veterinářům při utrácení drůbeže v Sedlečku asistovali policisté a hasiči z Tábora. Po zásahu hasiči dekontaminovali jednotlivé osoby i majitele nakažené drůbeže Václava Čechtického. „Ten pocit se nedá popsat, najednou je to pryč. Přilétne divoká kachna a nakazí je, máte zdravou drůbež, jednoho dne přijdete a pár kusů je mrtvých. Je to nekomerční chov, většinou pro moji osobní potřebu, ale dá to hromady práce,“ řekl Čechtický. Chtěl by chov obnovit, letos by to ale prý podle veterinářů nebylo vhodné. Zatím nepřemýšlel, zda požádá stát o finanční kompenzaci.

V Jihočeském kraji dosud veterinární správa potvrdila tři ohniska ptačí chřipky. První se objevilo v minulém týdnu v Chotčinách na Táborsku, kde museli veterináři zlikvidovat pět desítek kusů drůbeže, druhé v Libějovicích na Strakonicku, kde 17. ledna utratili 86 kusů drůbeže u chovatele, jenž se stará přibližně o 130 kusů drůbeže, 51 slepic a 35 kachen. Třetí je od této středy v Sedlečku u Soběslavě na Táborsku. Zahraniční ohnisko je v rakouském Gmündu v těsném sousedství Českých Velenic na Jindřichohradecku.

Zdroj ČTK

Štítky ptačí chřipka, veterinární lékař, Tábor, okres Tábor, kachna, Sedlečko u Soběslavě, Sedlečko, Ústrašice, Mezinárodní testování drůbeže, Memory Technology Device

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dozorovém pásmu ptačí chřipky u Tábora je sedm komerčních chovů  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.