Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Třetí případ ptačí chřipky na jihu Čech je potvrzen u Soběslavi. Nakažené ptáky našli veterináři i v Táboře

Třetí ohnisko výskytu ptačí chřipky potvrdili ve středu veterináři na jihu Čech. Konkrétně jde o nekomerční chov v Sedlečku u Soběslavi na Táborsku. Chovatel nahlásil úhyn čtyř kachen a dvou hus, u kterých bylo posléze onemocnění potvrzeno. Zbylí ptáci budou utraceni ve čtvrtek.

„Veterinární správa Tábor odvezla sedm kusů, šlo to poměrně rychle. Šel jsem ráno krmit, našel jsem tři a mezitím, než přijel veterinář, odešly další čtyři. Nalétly mi sem divoké husy a asi to bylo od nich,“ řekl majitel chovu Václav Čechtický, který chová drůbež 20 let.

„V chovu se nachází přibližně 40 kusů vodní drůbeže. Byla přijata předběžná opatření, bude následovat vydání mimořádných veterinárních opatření. V souladu s platnou legislativou budou zbývající ptáci utraceni. Ve středu byl také případ objeven vysocepatogenní ptačí chřipky subtypu H5N8. Jednalo se o uhynulou kachnu a uhynulou labuť na vodní nádrži Jordán v Táboře,“ uvádí Státní veterinární správa.

Ředitel krajské veterinární správy František Kouba potvrdil, že situaci v Táboře monitorují. „Jen to registrujeme a informujeme okolí, platí obecně daná opatření pro chovy drůbeže a nařízení státní veterinární správy z 10. ledna. Přes víkend jsme s hasiči sebrali pět labutí, po jedné v Jindřichově Hradci, Táboře, Plané nad Lužnicí a dvě v Českých Budějovicích,“ řekl.

Na jihu Čech se objevila už tři ohniska, první bylo v Chotčinách na Táborsku, druhé o pár dní později v Libějovicích na Strakonicku. Mezitím se objevila ptačí chřipka i rakouském Gmündu, nedaleko Českých Velenic.

Zdroj ČTK

Štítky ptačí chřipka, Česko, ptáci, veterinární lékař, Tábor, Soběslav, okres Tábor, Sedlečko, Státní veterinární správa České republiky, Jordán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí případ ptačí chřipky na jihu Čech je potvrzen u Soběslavi. Nakažené ptáky našli veterináři i v Táboře  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.