Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Poslední muž na Měsíci zemřel. Eugene Cernan měl předky z jižních Čech

Americký astronaut Eugene Cernan zemřel v pondělí ve věku 82 let. Jde o posledního člověka, který vstoupil na povrch Měsíce. Měl české a slovenské předky, jeho babička pocházela z Nuzic na Táborsku, dědeček z Borovan u Bernartic na Písecku.

Eugene Cernan se narodil 14. května 1934 v Chicagu. Než se stal astronautem, byl bojovým pilotem u amerického námořnictva. První let do vesmíru absolvoval v roce 1966 jako druhý pilot stroje Gemini 9. O tři roky později se vydal stejným směrem, tentokrát jako člen posádky Apollo 10. Šlo o poslední test před přistáním lidí na Měsíci. 

Při třetí cestě do vesmíru už Cernan vystoupil na měsíční povrch. Stalo se tak v prosinci roku 1972 s Apollem 17. Eugene Cernan se stal jedenáctým mužem na Měsíci. Při obou letech s moduly Apollo s sebou vzal americký astronaut československou vlajku, kterou poukázal na svůj původ. V roce 1974 ji předal řediteli Astronomického ústavu v Ondřejově Luboši Perekovi.

Tehdy to byla jeho první neoficiální návštěva v Československu, protože musel požádat o novinářskou akreditaci na veletrh v Bratislavě. Podruhé se v České republice objevil před 16 lety na pozvání náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Jiřího Šedivého. Po třech dnech, 29. října 2001, letěl v doprovodu kosmonauta Vladimíra Remka a Marcela Grüna ve vrtulníku armády, který havaroval u obce Okrouhlá na Písecku kvůli nedostatku paliva. Cernan ale nehodu přežil.

Jižní Čechy měl Eugene Cernan rád. Jeho děděček z matčiny strany se narodil v Borovanech u Bernartic na Písecku, babička byla z Nuzic na Táborsku. Proto se do České republiky, a konkrétně do Borovan, vrátil i v roce 2008 se svou vnučkou. Skonal v texaském Houstonu 16. ledna 2017 ve věku 82 let.

Foto NASA / Harrison H. Schmitt (NASA Images at the Internet Archive (image link)) [Public domain], via Wikimedia Commons

Štítky Eugene Cernan, Měsíc, kosmonaut, Jihočeský kraj, okres Písek, Borovany, okres Tábor, Bernartice, Nuzice, Námořnictvo Spojených států amerických

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední muž na Měsíci zemřel. Eugene Cernan měl předky z jižních Čech  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.