Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Veterináři utratili ptačí chřipkou zasažený chov na Táborsku

Veterináři dnes v Chotčinách na Táborsku utratili pět desítek kusů drůbeže z chovu zasaženého ptačí chřipkou. Nemoc byla potvrzena u devíti ptáků. Jde o šesté ohnisko ptačí chřipky v Česku.

Veterináři v Chotčinách vyhlásili ochranné pásmo v okruhu tří kilometrů a dozorové pásmo, které zasahuje až do vzdálenosti deseti kilometrů od ohniska.

Podle veterinářů jde o malé hospodářství, kde se chovatel stará o slepice, husy, kachny a holuby.    Zatím není jisté, zda se preventivní opatření dotknou i jiných chovatelů v okolí ohniska ptačí chřipky. „Děláme další průzkum, budeme sčítat kusy v dané oblasti a kontrolovat jednotlivé chovy. Podle výsledků se pak rozhodne, jestli bude následovat další utrácení,“ uvedl ředitel jihočeské krajské veterinární správy František Kouba.

Nakaženou drůbež v Chotčinách odvezl na veterinární testy sám chovatel. Podle Kouby jsou základní příznaky ptačí chřipky zvýšené dýchání, snížený příjem potravy nebo více nadýchané peří drůbeže. Patologické rozbory pak většinou odhalí otoky hlavy nebo krvácení ve svalovině.

Podle Pavla Rothbauera, starosty Dolních Hořic, pod něž Chotčiny spadají, pravděpodobně nákazu přenesly divoké kachny. Na místním rybníku nakazily kachny domácí, které chovatel měl. „V první řadě by měli občané zavřít drůbež do chlívků a voliér a nepouštět je volně ven. Pravděpodobně ten vir ptačí chřipky sem přinesly divoké kachny,“ řekl dnes novinářům Rothbauer.

Veterináři dnes nemoc potvrdili také u volně žijící labutě v Olomouci. Stejně jako v chovu na Táborsku tam jde o virus chřipky typu H5N8. V okolí dosavadních ohnisek, která jsou hlavně na jižní Moravě, veterináři utratili tisíce kusů drůbeže. Stalo se tak kvůli několika mrtvým ptákům, u kterých byl potvrzen virus chřipky typu H5N8.

Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení drůbeže. Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Autoři | Foto M. Filipek, Liberecká Drbna

Štítky ptačí chřipka, okres Tábor, ptáci, kachna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři utratili ptačí chřipkou zasažený chov na Táborsku  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.