Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Strakonicích se začal stavět obchvat, který z města odvede těžkou nákladní dopravu

Těžkou nákladní dopravu odvede ze Strakonic obchvat města, který se ve čtvrtek 9. března začal stavět. Náklady činí 186,3 milionu korun. Stavba v délce 1,5 kilometru, která zahrne tři okružní křižovatky, potrvá osmnáct měsíců. Investorem je Ředitelství silnic a dálnic, město se na stavbě podílí 46 miliony korun.

Silnice I/22 Strakonice propojí silnice I/4 Praha - Strážný a I/22 Vodňany - Domažlice. „Zlepší zejména průjezd tranzitní dopravy přes město ve směru od Prahy a Písku na Klatovy a Horažďovice.Tranzit bude odveden ze středu města, kde se zklidní doprava. Zlepší se také dopravní obslužnost celého města i lokalit přilehlých přímo k trase," řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa. Půjde o dvoupruhovou silnici, která tvoří severní dopravní půloblouk města.

„Strakonicemi projede denně podle vedení radnice 1700 kamionů, polovina z nich přes centrum.Ty všechny, které jezdí čtyři metry od domů, by pak měly jezdit tímto severním půlobloukem a centrum by mělo být klidné. Hlavně se zklidní doprava, bude tišší a nebude tak náročná. Strašně se ulehčí centru, které opravdu trpí," vysvětlil starosta Strakonic Břetislav Hrdlička.

Obchvat postaví firmy M-silnice a Robstav. Jak řekl jejich zástupce Zdeněk Babka, stavba zahrne 70 objektů, dva mosty, tři okružní křižovatky i 6500 metrů čtverečních hlukových stěn. Součástí bude několik parkovišť.

Pro obyvatele může podle Hrdličky stavba znamenat omezení, až se budou dělat kruhové křižovatky. Někteří lidé kritizují, že se hluk přenese z centra na obydlenou periferii. „Ale jsou studie, které prokazují, že by to tak být nemělo, takže jsme celkem klidní," řekl starosta.

Ministerstvo dopravy letos zahájí stavbu 100 kilometrů nových dálnic. Ministr Dan Ťok je rád, že se v případě Strakonic podařilo rychle získat stavební povolení. „A je velmi dobře, že už v polovině příštího roku bude obchvat sloužit občanům," uvedl Ťok.

V místech, kde obchvat vznikne, našli archeologové pravěké osídlení. Výzkum přinesl četné nálezy keramiky ze starší doby železné, vrcholně středověké i novověké.

Další důležitý obchvat se začne v kraji stavět na konci roku, v Chýnově na Táborsku. Na obchvaty čekají i další jihočeská města, například Lišov a Trhové Sviny na Českobudějovicku. Ředistelství silnic a dálnic chce letos také zahájit stavbu obchvatu Českých Budějovic.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Strakonice, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, doprava, Praha, Dan Ťok, Jan Kroupa, Domažlice, Vodňany, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Strakonicích se začal stavět obchvat, který z města odvede těžkou nákladní dopravu  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.