Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ptačí chřipka znovu udeřila v jižních Čechách. Veterináři utratili asi stovku kusů drůbeže ve Volyni

Státní veterinární správa potvrdila už 28. ohnisko ptačí chřipky. Opět v jižních Čechách, ale tentokrát v malochovu drůbeže ve Volyni na Strakonicku.

V hospodářství bylo zhruba sto kusů vodní i hrabavé drůbeže, která byla hned v pondělí utracena,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj (KVS) František Kouba.

Husy, kachny, křepelky, perličky a slepice z volyňského malochovu pracovníci Krajské veterinární správy injekčně usmrcovali. Při zásahu byli s veterináři také profesionální hasiči ze Strakonic.

Hasiči, kteří byli přímo v kontaktu s nakaženou drůbeží, byli vybaveni ochrannými obleky, respirátory, rukavicemi a holínkami přilepenými izolačními páskami k oblekům. Stejně zajištěni byli i pracovníci KVS, kteří do vytýčeného nebezpečného prostoru vstupovali společně s hasiči.

Každý, kdo ukončil zásah v nebezpečné zóně, musel po ukončení zásahu projít osobní dekontaminací. To znamená, že vše, co měl v zóně na sobě, musel svléknout a uložit do pytle. A teprve pak se mohl obléknout do svého běžného zásahového obleku a opustit zónu,“ připomněla přísná bezpečnostní opatření Vendula Matějů s tím, že jednorázové ochranné obleky a filtry z masek se pak likvidují, maska holiny a rukavice se dekontaminují.

V souvislosti s ptačí chřipkou bylo v České republice od začátku roku prozatím usmrceno více než 58 tisíc ptáků. Ptačí chřipka byla také zatím prokázána ve dvanácti krajích u 50 volně žijících ptáků. Jednalo se zejména o labutě, ale také kachny, husy a volavky.

Autoři | Foto HZS

Štítky ptačí chřipka, Jihočeský kraj, Volyně, Státní veterinární správa České republiky, okres Strakonice, oblečení, Krajská veterinární správa, Strakonice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipka znovu udeřila v jižních Čechách. Veterináři utratili asi stovku kusů drůbeže ve Volyni  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.