Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V blatenském chovu kachen potvrdili veterináři nové ohnisko ptačí chřipky

Další nákazu ptačí chřipkou potvrdili veterináři na jihu Čech. Je opět v komerčním chovu firmy Blatenská ryba v Blatné na Strakonicku, v němž je 17 300 kachňat různého stáří a asi 60 tisíc násadových vajec.

Firma už na konci ledna přišla kvůli nákaze v chovu Řitovíz o 6500 vykrmených kachen, tedy přibližně o dvacet tun masa. Chov v Blatné, kde je nové ohnisko, utratí veterináři v úterý. ČTK to v pondělí řekl ředitel krajské veterinární správy František Kouba.

Podle jednatele postižené společnosti Blatenská ryba Jiřího Bláhy firma zlikviduje celý chov kachen. „Po nějakém čase začneme možná od nuly,“ konstatoval. „Máme další ohnisko ptačí chřipky, je to zase Blatenská ryba. Tentokrát to bude komplikovanější. Jsou tam výkrmové kachny, těch je přes tři tisíce, pak nějaké zástavové, zastavujeme líheň,“ řekl Kouba. Dodal, že chovů postižených ptačí chřipkou je v Blatné víc. Jde o čtyři haly.

 Jednatel společnosti Blatenská ryba Jiří Bláha uvedl, že nové ohnisko je přímo v Blatné. Pro firmu znamená chov kachen zhruba třetinu ročního obratu, který byl loni asi 150 milionů korun.

Na základě zjištění výskytu ptačí chřipky v objektu kachní farmy v Blatné bude zlikvidováno 17 300 kachňat různého stáří a asi 60 tisíc násadových vajec. „Vzhledem k opakovanému zjištění výskytu nákazy v našem chovu a po důkladné úvaze, ale hlavně vzhledem k tomu, že se nezjistila jednoznačná příčina nákazy, bylo rozhodnuto o likvidaci celého chovu kachen u naší firmy, a to i přes značné ekonomické ztráty," řekl Bláha s tím, že škody zatím nelze přesně vyčíslit, protože zatím neznají všechny další náklady spojené s likvidací kachen.

Pravděpodobný důvod nákazy, za nějž Bláha označil divoké ptactvo, zejména divoké kachny, jejich přelety a pohyb v přírodě, nedokáže firma ovlivnit. „Další pokračování chovu kachen v naší společnosti je v současné době nejasné. Chceme teď všechno zlikvidovat, asanovat objekty, virus je sem zavlečený," řekl Bláha.

O víkendu potvrdili veterináři ptačí chřipku ještě u volně žijící volavky v Třeboni. Mrtvé ptáky sbírali o víkendu také jihočeští hasiči. Šlo o volavky, kachny a labutě ve Vodňanech, Volyni, Kleci u Jindřichova Hradce i v Táboře. U těch ale není jisté, zda zahynuli kvůli ptačí chřipce.

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky kachna, ptačí chřipka, veterinární lékař, Blatná, Jiří Bláha, Blatenská ryba, Česko, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V blatenském chovu kachen potvrdili veterináři nové ohnisko ptačí chřipky  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.