Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do velkochovu u Blatné ptačí chřipku zřejmě zanesla podestýlka kontaminovaná divokými kachnami

Podestýlková sláma, kterou kontaminovaly divoké kachny, s největší pravděpodobností zanesla ptačí chřipku do uzavřeného velkochovu kachen na farmě Řitovíz u Blatné. Přes 6500 tisíc kachen společnosti Blatenská ryba tam proto muselo být ve čtvrtek utraceno. Veterináři odebrali vzorky také v dalších dvou chovech v blízkosti ohniska nákazy. Jejich vyšetření ptačí chřipku vyloučilo.

„Když přivezli balíky slámy, tak je nechali chvilku venku, před halou. Neuvědomili si, že tímto by se mohl dovnitř virus zanést,“ uvedl při čtvrtečním utrácení kachen ředitel jihočeské krajské veterinární správy František Kouba.

Farma u Řitovíz je prvním ohniskem v komerčním velkochovu. Společnost nahlásila úhyn asi 160 kachen ve středu, na základě toho veterináři z odebraných vzorků určili, že se jedná o ptačí chřipku. Firma přišla utracením 6500 kachen přibližně o 20 tun masa. „Odhaduji škodu na zhruba 650 tisíc korun. Kachny už měly porážkovou váhu,“ konstatoval jednatel společnosti Blatenská ryba Jiří Bláha.

Ve čtvrtek se k hale farmy Řitovíz sjeli hasiči z pěti sborů z celých jižních Čech i policisté, kteří byli při likvidaci nakažených kachen k rukám pracovníkům a inspektorům Státní veterinární správy. Nakažené kachny veterináři utratili humánním způsobem, v kontejnerech kysličníkem uhličitým s vysokou koncentrací. Policisté zajišťovali hlavně to, aby se do blízkosti objektu obehnaného páskami nikdo nedostal. Hasiči pomáhali především se samotným utrácením ptáků.

„Doposud jihočeští hasiči spolupracovali s pracovníky pouze u likvidací ohnisek malochovů s maximálně několika desítkami kusů drůbeže nebo zajišťovali sběr jednotlivých divokých ptáků uhynulých na volných prostranstvích. U likvidace ohniska nákazy v blatenském chovu zasahovali profesionální hasiči téměř z celého kraje. Do Blatné byla povolána technika ze stanic Blatná, Strakonice, Písek, Tábor a České Budějovice. U zásahu byly přítomny více než čtyři desítky hasičů,“ upřesnila informace mluvčí hasičů Vendula Matějů.

ČTĚTE TAKÉ: Je to pro nás citelná ztráta, říká jednatel Blatenské ryby, která kvůli ptačí chřipce přišla o 6500 kachen

Hasiči odchytávali a nakládali kachny do připravených kontejnerů. Vždy deset hasičů vybavených ochrannými obleky, rukavicemi a holínkami přilepenými izolačními páskami k oblekům a respirátory vstoupilo společně se stejně zajištěnými pracovníky krajské veterinární správy do vytýčeného nebezpečného prostoru. Zde odebírali kachny z chovu a nakládali do velkoobjemových kontejnerů.

Zasahující hasiči se u sběru a nakládání ptáků střídali, ve stanech týlového zabezpečení byli stále připraveni vybavení hasiči na střídání. Každý z hasičů, který ukončil zásah v nebezpečné zóně, musel projít osobní dekontaminací. To znamená, že vše, co měl v zóně na sobě, musel svléknout a uložit do pytle a teprve pak se mohl obléknout do svého běžného zásahového obleku a opustit zónu. Jednorázové ochranné obleky a filtry z masek pak byly zlikvidovány, masky, holínky a rukavice se dekontaminovaly. „Hasiči byli na místě zásahu téměř celý den, samotné utrácení začalo po poledni a skončilo k večeru. Kontejnery s usmrcenými kachnami byly naloženy na nákladní vozy. Aby vozy mohly opustit nebezpečný prostor a mohly odjet do kafilerie, musely také projít dekontaminací. Hasiči všechny vozy očistili od možné nákazy v postavené dekontaminační lince,“ upřesnila Matějů.

V okolí ohnisek, tedy míst, kde ptáci uhynuli v chovech, vytváří veterináři tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. V těchto pásmech platí omezení pro chovatele a větší preventivní opatření před přenosem nemoci. Obce v obou pásmech musí sepsat všechna hospodářství s chovem drůbeže a zajistit kontejnery nebo nepropustné uzavíratelné nádoby pro uhynulá zvířata. Chovatelé nesmějí chovat ptáky ve volném výběhu. V území platí také zákaz přesunů drůbeže, vajec, podestýlky a krmiva, omezení vstupu lidí do drůbežáren. Automobily směřující do areálů chovů musejí projíždět přes dezinfekční rohože. A to se nyní týká i Blatenska.

Šest a půl tisíce ve čtvrtek utracených kachen nebylo jedinými, které společnost Blatenská ryba chová. Má ještě dalších 30 tisíc kachen. Firma si ale už může oddechnout, další pohroma chovatele nečeká. Výsledek testů je negativní, vyšetření odebraných vzorků nákazu ptačí chřipkou nepotvrdilo. „Odebrali jsme vzorky ve dvou blízkých hospodářstvích, kde jsou chovy reprodukčních kachen. Ty čítají 3600 kusů. Tam ptačí chřipka není, to je výsledek vyšetření odebraných vzorků,“ potvrdil v pátek dopoledne zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Ten zároveň připomněl, že veterinární správa chov i celou oblast nadále bude sledovat, region bude nějakou dobu pod zvýšeným dohledem veterinářů.  

Ptačí chřipka se v České republice objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech. Veterináři evidují už celkem jedenáct ohnisek nákazy, z toho čtyři jsou v jižních Čechách.

Autoři

Štítky kachna, ptačí chřipka, Blatná, infekční onemocnění, Blatenská ryba, Státní veterinární správa České republiky, Jiří Bláha, Jihočeský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do velkochovu u Blatné ptačí chřipku zřejmě zanesla podestýlka kontaminovaná divokými kachnami  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.