Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na vodní příkop zámku Kratochvíle se po deseti letech vrací Divadlo Continuo

Na hladině čtyři stovky metrů dlouhého vodního kanálu, který obklopuje renesanční zámek Kratochvíle na Prachaticku, připravuje Divadlo Continuo hru Kratochvílení - V kruhu. Premiéra je ve čtvrtek 3. srpna. S projektem Kratochvílení se soubor na zámek vrací po deseti letech.

Tématem hry je spor ideálů evropské civilizace a reality, dotkla se ho již předchozí inscenace Please Leave A Message. „Já jsem Husákovo dítě, mám v sobě étos odkazu Havla a disentu a vidět nynější společnost je tristní. Hra je reflexe posledních tří let, toho, co se děje v Evropě, kdy všechny zdánlivé jistoty přestávají fungovat. Správa věcí veřejných se stává otázkou marketingu, byznysu. Pravda nás přestává zajímat, náš mozek vypíná a spoléháme se na pocitovou rovinu," řekl vedoucí divadla a režisér Pavel Štourač.

Na Kratochvíli se soubor slavící čtvrt století vrací, protože herce znovu zlákala ,magie' zámecké zahrady a vodního příkopu. Zámek podle Štourače odpovídá renesanční představě rajské zahrady obehnané zdí. „Téměř dvouhodinová inscenace se odehraje výlučně na hladině 400 metrů dlouhého vodního kanálu, který obklopuje renesanční vilu," uvedl Štourač.

Mezi rekvizity patří vory, kufry, přepravky na ovoce, palety, židle i kola od kočárků. Scénografie se posouvá od bohaté barokní výpravy k jednoduchosti. „Vidíme ten prostor jinýma očima a troufáme si na nové mission impossible, jako je vypustit kanál, 450 kubíků vody. Hodně vsázím na to, že herci dokážou udržet akci čtyřicet minut jenom svým tělem bez zásadních dekorací," podotkl Štourač. Zámek ve vztahu k jejich divadlu přirovnal k trošku zhrzené, ale přesto milující manželce.

Herečka Kateřina Šobáňová, jedna ze sedmi stálých členů souboru, je ráda, že se divadlo ze svého sídla Švestkový dvůr v Malovicích vrací do terénu. „Je to nádhera. Téma není jenom závažné, našli jsme spoustu vtipných momentů, ale líbí se mi ta široká škála, otázky filozofické, sociologické, člověk se dostane až do nejintimnějších myšlenek," uvedla herečka, která při zkoušce odvážela i bláto na kolečku.

Kratochvílení hráli herci na zámku v letech 1997 až 2006, dalších deset let zkoušeli prostory v okolí jako polorozbořenou vodňanskou cihelnu, zemědělský statek Rábín, hladinu rybníka či vlak. Divadlo Continuo propojuje pohyb, tanec a fyzické herectví s postupy loutkového divadla, hudbou a výtvarnou stylizací. Na prosinec plánuje představení Poledne o roku 1968 a demonstraci proti okupaci, kdy se 25. srpna na Rudém náměstí v Moskvě sešlo osm lidí. Autory inspirovala básnířka Natalija Gorbaněvská.

Na hru si můžete zajít denně do pondělí 14. srpna. Vidět budete moct třináct herců z dvanácti zemí. 

Foto zamek-kratochvile.eu | Zdroj ČTK

Štítky Kratochvíle, zámek, hra, herec, divadlo, Divadlo Continuo, okres Prachatice, vodní příkop, Evropa, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vodní příkop zámku Kratochvíle se po deseti letech vrací Divadlo Continuo  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.