Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z malého sportovního letadla zříceného na Prachaticku odpadlo za letu několik částí

Z malého sportovního letadla, které se 1. dubna zřítilo u Dubu na Prachaticku a jehož pilot zahynul, odpadlo během letu několik částí. Potom se stroj zřítil. Řekl to letový inspektor Josef Procházka z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Pilotem byl čtyřiašedesátiletý muž z Prachaticka.

Zbytky letounu, který zničil požár, se budou zkoumat v Praze. Vyšetřování příčin havárie potrvá podle inspektora Josefa Procházky měsíce.

Malé sportovní letadlo s označením OK UUL odstartovalo z letiště Strunkovice nad Blanicí, podle svědků měl pilot u obce Dub ve vzduchu problémy. Na místě nehody zasahovali záchranáři i hasiči, stroj hořel. „Při nehodě utrpěl pilot, čtyřiašedesátiletý muž z Prachaticka, smrtelná zranění. Policisté vyrozuměli o neštěstí rodinu pilota," řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Svědci havárie spěchali po pádu letounu k místu neštěstí s úmyslem pomoci, ale našli jen hořící trosky. „Z vyšetřování zatím vyplynulo, že během letu odpadlo několik částí letounu, ten potom spadl a po požáru na zemi byl totálně zničen. Vytipovali jsme si části, ze kterých by se snad dalo něco vyčíst, ty přivezeme do Prahy, ale 90 procent aeroplánu je totálně zničených, hlavně požárem. Máme zbytky vrtule, kousky křídel, to vezmeme do Prahy," řekl Procházka. V těchto případech si úřad najímá expertní pracoviště, která pro něj dělají analýzy.

K sobotní nehodě vyjely dvě posádky záchranné služby a letěl i vrtulník. Informace od očitých svědků měl starosta městyse Dub Václav Novák. „Zhruba ve čtvrt na tři vypověděl pilotovi službu motor, ... odlomila se část křídla, stroj přešel do vývrtky a zapíchl se do pole. Pilot bohužel nepřežil," konstatoval v sobotu Novák.

V jižních Čechách se poslední letecké neštěstí stalo 22. října 2016, kdy se u Dačic na Jindřichohradecku zřítil padákový kluzák. Také jeho pilot na místě zahynul. Ve stejném okrese se loni v srpnu při seskoku padákem vážně zranil parašutista.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky okres Prachatice, Josef Procházka, havárie, Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, Praha, požár, Strunkovice nad Blanicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z malého sportovního letadla zříceného na Prachaticku odpadlo za letu několik částí  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.