Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Lhenicích na Prachaticku začala likvidace skládky toxického odpadu

Ve Lhenicích na Prachaticku začala likvidace skládky toxického odpadu. Z objektu bývalého zemědělského družstva má do šesti měsíců zmizet 750 tun nebezpečných látek. Jde především o polychlorované bifenyly. Jejich likvidace bude stát přibližně 25 milionů korun a z 80 procent částku hradí dotace Státního fondu životního prostředí.

Skládka ve Lhenicích představuje jednu z největších ekologických zátěží v Jihočeském kraji. Půlroční práce na likvidaci odpadů znamená první část celého projektu.

Na druhou etapu tady zbývá 5500 tun kontaminované zeminy," uvedla starostka Lhenic Marie Kabátová. Dodala, že o likvidaci ekologické zátěže v bývalém zemědělském objektu se mluví už dvě desítky let. „Tento den je proto pro nás velmi významný," řekla.

Kabátová zatím netuší, kdy by mohla začít druhá etapa projektu. Lhenice prý musí opět najít vhodný dotační titul, protože z vlastního rozpočtu by takovou částku nemohly vydat. „Jsem velmi rád, že tato časovaná ekologická bomba a problém, který se táhne dlouhé roky, se začíná definitivně likvidovat. Právě na takové případy jsme vytvořili dotační program," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na konci devadesátých let se prostor bývalého lhenického zemědělského družstva stal místem pro likvidaci stavebních odpadů a zemin obsahujících vysoce jedovaté persistentní organické polutanty - látky, které dlouhodobě setrvávají v prostředí. Společnost Enviro Technology Today navezla do areálu zeminy s polychlorovanými bifenyly ze sanované obalovny živičných směsí v Milevsku, transformátorové oleje i samotné transformátory a kondenzátory. Firma několik let po zahájení provozu vstoupila do konkurzu a nechala část odpadů i na otevřeném prostranství.

Lhenice před časem získaly skládku do svého vlastnictví. Starostka Kabátová uvedla, že v budoucnu by byl areál vhodný třeba pro potřeby technických služeb.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Lhenice, odpad, okres Prachatice, dotace, Státní fond životního prostředí, zemina, Jihočeský kraj, Richard Brabec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Lhenicích na Prachaticku začala likvidace skládky toxického odpadu  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.