Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Blatné veterináři utratili kachny z chovu zasaženého chřipkou

Celý velkochov kachen firmy Blatenská ryba zasažený ptačí chřipkou v úterý veterináři a hasiči zlikvidovali v Blatné. Utratili celkem 20 tisíc kusů včetně více než 17 tisíc kachňat. Další ohnisko ptačí chřipky potvrdili veterináři v Horní Lhotě.

Osmé jihočeské ohnisko ptačí chřipky je v malochovu v Horní Lhotě na Jindřichohradecku, který veterináři utratí ještě v úterý ve čtyři hodiny odpoledne.

 Nakažená drůbež v Blatné byla v sedmi halách. Virus do chovu podle firmy zavlekli volně žijící ptáci. „Virus se sem pravděpodobně dostal nějakým opomenutím biosecurity, opomenutím preventivních opatření a zavlečením jakýmkoli materiálem nebo osobami do chovu. Jedná se o 60 tisíc násadových vajec, z nichž 40 tisíc již bylo nasazeno, a o likvidaci zhruba 20 tisíc kachen od jednodenních kuřat až po různé výkrmové kategorie,“ řekla ČTK veterinářka Lucie Filásová.

Asi sto hasičů a veterinářů zasahovalo na třech místech, v Blatné a na rybnících Řitovíz a Topič u Blatné.

 V malochovu v Horní Lhotě uhynulo chovateli od soboty 4. února do pondělí 6. února 22 slepic a krůt. Předtím měl asi 120 kusů drůbeže. Veterináři v úterý v 16 hodin ptáky utratí, vyhlásí ochranné pásmo a pásmo dozoru a v 17 hodin se sejdou ve Stráži nad Nežárkou se starosty všech obcí z pásem.

 „Je to víceméně na samotě, kolem dokola celkem nic není, v tomto směru to budeme mít možná jednodušší. Příčinou je zdroj z volně žijících ptáků, který prokazujeme. Virus tam cirkuluje, v Třeboni máme hlášenou volavku, v Lásenici kachnu, v Jindřichově Hradci kachnu. Je to oblast, která je riziková,“ uvedl ředitel krajské veterinární správy František Kouba.

 V Blatné zasahovali veterináři od úterního rána. Firma Blatenská ryba už na konci ledna přišla kvůli nákaze v chovu Řitovíz o 6500 kachen, přibližně dvacet tun masa. Pro firmu znamená chov kachen zhruba třetinu ročního obratu, který byl loni asi 150 milionů korun. Firma chová jinak hlavně ryby, hospodaří na téměř 1600 hektarech rybníků na Strakonicku, Písecku a Příbramsku.

 Společnost se rozhodla, že zlikviduje celý chov kachen. „Znamená to pro nás velké ekonomické ztráty. Teď těžko říct, jestli se k chovu vrátíme. Budeme jednat, jestli seženeme nějaký násadový materiál. Kdybychom se k chovu kachen nevrátili, budou to milionové ztráty, pokud se vrátíme, ztráty se minimalizují. Je to pro nás velká rána a doufáme, že se z toho dokážeme zmátořit,“ řekl jednatel firmy Blatenská ryba Jiří Bláha.

 V sedmi halách byla kachňata ve stáří dvou až 15 dní, 60 tisíc násadových vajec a 3500 výkrmových kachen. Veterináři v úterý o ptačí chřipce informovali bezpečnostní radu Jihočeského kraje.

 V jižních Čechách dosud veterináři potvrdili osm ohnisek ptačí chřipky. U volně žijících ptáků se nákaza potvrdila ve všech okresech kraje kromě Českého Krumlova.

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky kachna, veterinární lékař, Blatná, ptačí chřipka, Blatenská ryba, okres Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Blatné veterináři utratili kachny z chovu zasaženého chřipkou  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.