Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chov kachen ve Vlachově Březí utratí veterináři kolem poledne

Veterináři ve středu kolem poledne utratí asi 17 tisíc kusů drůbeže napadených ptačí chřipkou v komerčním chovu ve Vlachově Březí na Prachaticku. Jde o Farmu PT. Ještě předtím zlikvidují také malochov v Ledenicích na Českobudějovicku čítající asi tři desítky ptáků. Řekl to ředitel krajské hygienické stanice František Kouba. V úterý veterináři na obou místech potvrdili nová ohniska ptačí chřipky v jižních Čechách, v kraji jich je nyní šest.

Ve Vlachově Březí nahlásil chovatel velký úhyn dvoutýdenních kachňat. Veterináři zatím zjišťují, jak se tam nemoc dostala. „Kachny byly naskladněné v hale, přivezené odjinud, kde se nakazily, netuším. Je tam celkem tvrdý režim co se týče biologické bezpečnosti,“ řekl Kouba.

Chovatel nahlásil minulý týden privátnímu veterináři změny zdravotního stavu drůbeže, podle Kouby nejdřív ale problémy nenasvědčovaly, že by šlo o ptačí chřipku. Protože přes víkend uhynulo víc kachen, v pondělí odvezli veterináři vzorky do Státního veterinárního ústavu. Ve středu ve 14:00 se sejdou se všemi starosty z vyhlášených pásem ochrany a dozoru.

V Ledenicích jde o drobný chov, podle Kouby řádově třicet kusů. Chovatel nahlásil úhyn dvou slepic a několik dalších s typickými klinickými příznaky.

Farma PT sídlí ve Vlachově Březí v průmyslové zóně. Podle místostarosty města Jiřího Růžičky je to dlouhodobý chov. „Dřív tam pěstovali kuřata, pak přešli na kachny, to je už možná 15 let, co ty chovy mají. Velká farma, bývalý teleťák, po revoluci tam vznikla velkovýkrmna brojlerů. Jsou to velké budovy, kde mají drůbež. Zaráží mě, že se to nakazilo, když jsou kachny izolované uvnitř v kójích, muselo se to tam dostat buď krmením nebo třeba s násadou,“ řekl Růžička.

V ochranném tříkilometrovém pásmu jsou podle něj drobní chovatelé, kteří mají dvacet slepic či kachen. „Do pásma ochrany budou pravděpodobně spadat Chlumany, možná Újezdec, to jsou většinou lidé, kteří chovají drůbež pro vlastní potřebu,“ řekl Růžička.

V Česku je 15 ohnisek ptačí chřipky, zatím bylo v republice utraceno asi 20 tisíc ptáků, tedy jen asi o tři tisíce více, než je ve Vlachově Březí.

Zdroj ČTK

Štítky veterinární lékař, Březí u Týna nad Vltavou, kachna, ptačí chřipka, Ledenice, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, okres České Budějovice, okres Prachatice, Jiří Růžička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chov kachen ve Vlachově Březí utratí veterináři kolem poledne  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.