Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Noční požár stavení v obci Dub komplikoval silný mráz

Zásah hasičů u požáru zemědělského stavení v obci Dub na Prachaticku v noci z úterý na středu komplikoval silný mráz. Šest jednotek vyjelo na místo krátce před půlnocí a střechu dohašovaly ještě během středečního dopoledne. Škoda dosáhla 2,5 milionu korun, nikdo nebyl zraněn.

Do Dubu vyjely k požáru stavení osádky cisteren profesionálních hasičů z Prachatic a posilové jednotky dobrovolníků z obcí Bavorov, Vlachovo Březí, Dub, Strunkovice nad Blanicí a Javornice. Rozsah byl natolik velký, že krátce po půlnoci byl na místě vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

„Požár zasáhnul venkovské zemědělské stavení s uzavřeným dvorem postavené do tvaru písmene ‚U‘ s půdorysem přibližně 40 x 40 metrů. V době příjezdu hasičů hořela plamenem střecha na všech třech částech. Hasiči okamžitě zahájili průzkum a hasební práce. Jelikož se jednalo o objekt používaný k rekreaci, nebyli uvnitř žádní lidé. Požár však zničil kompletně střechu včetně krovů, shořela tři osobní auta zaparkovaná uvnitř objektu a na jednom místě se hořící střešní krov propadnul,“ popisuje mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Nad požárem získali hasiči kontrolu před druhou hodinou ranní. Požár se přestal šířit a jednotky jej dohašovaly. Na základnu se po čtvrté hodině ranní vrátily některé jednotky, v sedm ráno se zase vystřídali prachatičtí profesionálové. Zásah pokračoval i ve středu dopoledne. „Vše komplikoval silný mráz, a to obzvláště v noci, kdy teplota klesla na –14 stupňů Celsia. Hasební voda prakticky vůbec neodtékala, ale okamžitě zamrzala jak na hašeném objektu, tak na požární technice a přístupových cestách. Hasiči se na požářišti museli pohybovat velmi opatrně, protože chodili pouze na ledě. Jejich zásahové obleky okamžitě pokryla silná vrstva ledové tříště. Velkým rizikem, se kterým hasiči u požáru museli pracovat, je, že při hašení v silném mraze můžou zamrzat čerpadla či hadicové vedení,“ dodává Matějů.

Škoda podle prvních odhadů činí 2,5 milionu korun, příčinu vzniku požáru je v šetření, které pokračuje i ve středu. Zvláštní poděkování patří starostovi obce Dub, který ve vedlejší budově obecního úřadu vytvořil zázemí pro zasahující hasiče, kterým nechal uvařit horký čaj. Ti se tak mohli během hašení trochu ohřát.

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, mráz, střecha, okres Prachatice, Prachatice, Bavorov, Vlachovo Březí, Strunkovice nad Blanicí, Javornice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční požár stavení v obci Dub komplikoval silný mráz  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.