Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Den stromů oslavili v Prachaticích výsadbou aleje podél stezky

Obyvatelé Prachatic obnovili starou třešňovou alej podél Svatopetrské stezky. Zasadili patnáct nových vysokokmenů třešní a vytvořili tak jednostranné souvislé stromořadí, které zvelebilo oblíbené turistické místo a obnovilo původní ráz jihočeské krajiny. Město ve výsadbě aleje podpořila Nadace ČEZ příspěvkem v hodnotě 84 700 korun.

Svatopetrská stezka v Prachaticích začíná u Přírodní památky Žižkova skalka a vede k místnímu hřbitovu. Podél ní se nachází výklenkové kapličky a lavičky, ze kterých je výhled na město i jeho okolí. „Původní stromy, které stezku dříve lemovaly, zestárly a jejich počet značně poklesl. Kvůli jejich užitkové i krajinotvorné funkci jsme spolu s našimi občany stáli o obnovu třešňových alejí. Ty při procházkách oblíbenou stezkou poskytují příjemný stín i sladké plody a navrací původní podobu místní krajině,“ sdělila Marie Peřinková z MÚ Prachatice. Městu s výsadbou původních druhů třešní pomáhali občané. O výsadbu vlastního stromku se postaraly například nevidomé pracovnice prachatického úřadu sestry Šímovy, jeden z patnácti vysokokmenů si zasadil i starosta. Pořízení materiálu uhradil zhruba 85tisícový příspěvek Nadace ČEZ.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se již podařilo vysadit přes dvě stovky alejí a letos k nim přibydou desítky dalších. „Jednou z prvních vlaštovek letošní podzimní sezóny byla výsadba třešňové aleje v Prachaticích. Stále častěji se stává, že při práci pomáhají občané, kteří si stejně jako vedení města uvědomují blahodárné účinky nové zeleně. Jsme moc rádi, že stejně tomu bylo i tentokrát, a prachatická výsadba může být příkladem mnohým dalším, které nejen jižní Čechy letos ještě čekají,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Pozitivní vliv stromů se dotýká mnoha oblastí lidského života. Správně umístěná zeleň snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu, tlumit výkyvy teploty i nežádoucí proudění vzduchu. Je významným producentem kyslíku a částečně také vzduch zbavuje škodlivých plynů. Snižuje prašnost i hluk a plní důležitou estetickou funkci.

Foto Hana Rabenhauptová

Štítky ČEZ, Prachatice, stromy, výsadba, alej, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den stromů oslavili v Prachaticích výsadbou aleje podél stezky  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.