Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

U Těšovic na Prachaticku bude okružní křižovatka za 9 milionů korun

U Těšovic nedaleko Prachatic začne v úterý stavba okružní křižovatky. Firma Strabag stavbu v pondělí převzala od investora, kterým je Jihočeský kraj. Kraj si od změny slibuje zvýšení bezpečnosti provozu a vyšší plynulost dopravy. Stavba vyjde na devět milionů korun, hotovo má být v říjnu tohoto roku.

Okružní křižovatka nahradí současné křížení silnic, kde se od roku 2013 stalo 13 dopravních nehod, z toho i jedna smrtelná. Křižovatka na důležité trase, po níž jezdí lidé na Šumavu, vznikla před pěti lety jako součást silnice, která se vyhýbala obci Běleč. V dopravní špičce tu řidiči dlouho čekají na odbočení a často ztrácejí trpělivost. Nové řešení má zvýšit bezpečnost a zkrátit čekací doby při odbočování z vedlejších silnic.

Podle Aleny Frdlíkové z krajského úřadu představuje okružní křižovatka moderní řešení, které zapadá do dopravní koncepce regionu. „Řidiči, kteří jedou z Husince do Českých Budějovic, projížděli kžižovatku často rychleji, než povoluje dopravní značení. Problém nastával při odbočování z vedlejších silnic,“ uvedla Frdlíková.

Kraji navíc loni v zimě skončila výjimka, která na pět let na křižovatce povolovala kratší odbočovací pruh ze směru do Českých Budějovic. Ministerstvo dopravy požadovalo nové řešení. Stavbu z 90 procent pokryjí peníze z evropských dotací.

Řidiči se v době stavby musí připravit na dopravní omezení. Podle tiskové mluvčí firmy Strabag Edity Novotné začnou stavební práce od úterý. Nejméně se dotknou těch řidičů, kteří místem budou projíždět po hlavní silnici ve směru z Budějovic do Vimperka. „V tomto směru nečekají řidiče žádné objížďky, jen drobné zdržení, protože budou projíždět stavbou,“ uvedl Martin Grožaj z prachatické Správy a údržby silnic.

Horší to ale budou mít ti, kteří pojedou z Bavorova do Prachatic. Budou muset jezdit už od 27. června přes Strunkovice nad Blanicí a Vitějovice.

Řidiči mohou také jet přes hráz Husinecké přehrady. Kamiony nad 13 tun, ale na hráz nesmí. Šoféři tak musí jet až do Vitějovic a tam se napojit na hlavní silnici a projet stavbou křižovatky.

Foto Google maps | Zdroj ČTK

Štítky Těšovice, kruhový objezd, silnice, okres Prachatice, Strabag, Prachatice, Jihočeský kraj, České Budějovice, Šumava, Běleč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Těšovic na Prachaticku bude okružní křižovatka za 9 milionů korun  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.