Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Písku každoročně ošetří přes tři stovky pacientů s hemoroidy

Přibližně 320 osob trpících hemoroidy ošetří každoročně v Proktologické poradně Nemocnice Písek. Tam pacientům zároveň poradí, jak lze onemocnění předcházet.

„Kvůli rostoucímu počtu obézních lidí, sedavému způsobu života, vysokému tlaku a nesprávné skladbě potravin se zvyšuje i množství a intenzita poruch vyprazdňování. Dochází ke zřetelnému nárůstu onemocnění v oblasti konečníku, nejčastěji hemoroidů. To jsou shluky žilek v oblasti konečníku,“ uvedl lékař Libor Daniel, vedoucí Proktologické poradny písecké nemocnice, která se zabývá nezhoubnými onemocněními konečníku.

Poradna funguje od roku 2000 a za posledních patnáct let v ní bylo ošetřeno téměř pět tisíc pacientů. Je otevřena každou středu a pacienti ji mohou navštívit po předchozím osobním či telefonickém objednání na čísle 382 772 233.

„Pacienti nemusejí chodit nalačno. Nejprve se jich ptáme na dosavadní onemocnění. Dále provádíme fyzikální vyšetření konečníku prstem v rukavici. Následuje vyšetření endoskopickým přístrojem rektoskopem a dle nálezu se s pacienty dohodneme na dalším postupu. Při menším nálezu se obejdeme bez chirurgického zákroku, kdy postačí dodržovat dietní opatření, používat farmakologické přípravky, eventuálně hemoroidy ošetříme takzvaným měkkým laserem. U větších nálezů pak volíme radikálnější chirurgické řešení – tedy operaci. Způsob operační metody volíme pro každého pacienta individuální,“ řekl Libor Daniel.

Podle lékařů není dobré potíže s vyprazdňováním podceňovat. Populace Zemí Koruny české je na prvních světových příčkách v nádorech tlustého střeva. Proto častokrát musíme vyšetřit i celé tlusté střevo koloskopií. Tu provádíme na gastroenterologii v rámci interního oddělení nemocnice,“ doplnil lékař.

Tisková zpráva

Štítky hemoroid, lékař, nemocnice, Písek, poradna, proktologie, pacient, nemoc, Nemocnice Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku každoročně ošetří přes tři stovky pacientů s hemoroidy  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.