Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V písecké nemocnici vaří školám i sociálním zařízením

Odborníci na výživu písecké nemocnice pomáhají se stravováním v základních školách v tomto jihočeském městečku. A v nemocniční kuchyni jim jídlo rovnou uvaří. Loni v nemocnici tímto způsobem uvařili téměř tři tisíce obědů pro školy.

Písecká nemocnice zajišťuje celodenní stravování nejen pro hospitalizované pacienty a obědy pro zaměstnance, ale připravuje i obědy pro školy či sociální zařízení. V roce 2016 se tu uvařilo téměř 240 tisíc obědů. Z 35 tisíc obědů, které loni nemocnice dodala externím odběratelům, byly téměř tři tisíce obědů určeny pro školy.

Od roku 2015 platí nařízení, podle kterého musí výběr receptur a sestavení jídelního lístku, včetně technologické úpravy v rámci dietního stravování, provádět nutriční terapeut. S tím pomáhá některým školám právě nemocnice. „Většinou se jedná o bezlepkovou nebo bezlaktózovou dietu, ale také o vysoce speciální stravu při rozsáhlých potravinových nesnášenlivostech,“ řekla Monika Lišková, vedoucí Oddělení léčebné výživy a stravování Nemocnice Písek.

Oddělení léčebné výživy a stravování se skládá z kuchyně, cukrárny, kanceláře a prodejny. Celkem zaměstnává 33 pracovníků, konkrétně kuchařů a kuchařek, dietních sester, administrativních pracovnic, cukrářek a prodavaček. Pod stravovací úsek patří také prodejna v areálu nemocnice, kde lze zakoupit nejen občerstvení teplé i studené kuchyně, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo, ovoce a nápoje, ale i denní tisk, časopisy a základní hygienické potřeby.

Kuchyně a cukrárna zajišťují i catering na akcích pořádaných nemocnicí. V cukrárně se každoročně upeče téměř tři čtvrtě tuny vánočního cukroví a kolem 400 kusů velikonočních beránků, které dostávají zaměstnanci zdravotnického zařízení jako bonus. „Vaříme i o víkendech a denně připravujeme jedno bezmasé jídlo. Snažíme se sledovat moderní trendy ve stravování a reagujeme na podněty, které máme od našich strávníků,“ sdělila Monika Lišková.

Stravovací provoz písecké nemocnice několikrát ročně kontrolují státní dozorové organizace jako Krajská hygienická stanice, Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. „Jejich hodnocení je pro klienty i obchodní partnery dokladem toho, že provozování stravovacích služeb je u nás bezpečné a na vysoké úrovni. Certifikát kvality udělený nezávislou externí firmou svědčí o správné a bezpečné přípravě pokrmů, dodržování hygienických postupů a uskladnění potravin,“ doplnil ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice, jídlo, kuchyně, Nemocnice Písek, Státní potravinářská inspekce, Krajská hygienická stanice, Státní veterinární správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V písecké nemocnici vaří školám i sociálním zařízením  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.