Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Písecký okresní soud začal projednávat tragickou srážku skútru a pramice na přehradě Orlík

Tragickou nehodu z přehrady Orlík, při níž loni v létě zemřela osmnáctiletá dívka, začal dnes řešit písecký okresní soud. Dívka, která se plavila po nádrži na pramici, zemřela na následky srážky lodi se skútrem. Státní zástupce viní Christopha Steinerta, jenž skútr řídil, z usmrcení z nedbalosti, za což mu hrozí až šestiletý trest. Rodina požaduje i finanční odškodnění ve výši pěti milionů korun.

Podle žalobce mladík porušil povinnost zachovávat přiměřenou opatrnost a chovat se tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost a plynulost plavebního provozu. Devatenáctiletý obžalovaný se loni v červenci se svým kamarádem koupal v místech pod orlickým zámkem, když si všimli, že se k nim blíží výletní parník.

„Proto jsme sedli na skútr a loď objeli. Z její druhé strany však plula pramice," uvedl mladík. Skútr se s plavidlem srazil za zádí parníku. „Ta pramice se najednou proti nám vyřítila, snažil jsem se jí vyhnout," řekl obžalovaný. Skútr narazil do plavidla v místě, kde seděla dívka. Ta na následky zranění později zemřela.

Obžalovaný odhadoval, že v době střetu jel skútr rychlostí maximálně 40 kilometrů za hodinu. Steinert vlastní průkaz povolující řízení malých plavidel. Dodal navíc, že na vodním skútru jezdí už několik let.

Na pramici s motorem plul s dívkou její přítel. Ten dnes před soudem tvrdil, že skútr jel rychleji. „Odhaduji tak 65 kilometrů za hodinu. Sám jsem na skútru také jezdil," řekl.

Podobně vypovídali i kapitán a lodník z výletního parníku. Podle nich jel skútr rychlostí kolem 60 kilometrů za hodinu. Navíc se prý pokoušel využít vlny od parníku a skočit z nich. 

Soudce odročil líčení na květen. Chce vyslechout další svědky.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Vodní nádrž Orlík, Christoph Steinert, parník, okresní soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písecký okresní soud začal projednávat tragickou srážku skútru a pramice na přehradě Orlík  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.