Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Světový unikát v Protivíně. Samice vzácného krokodýla tam nakladla dvacet vajec

Obrovský úspěch světových rozměrů se povedl v Krokodýlí Zoo v Protivíně. Samice nejvzácnějšího krokodýla na světě, gaviála indického, tam nakladla dvacet vajec. To se ještě v žádném chovu v podmínkách mírného pásu nepodařilo.

Gaviál indický je kriticky ohrožen mizením původních lokalit a zplodinami průmyslu vypouštěných do vod, kde žije. Ve volné přírodě se ale nachází méně než dvě stě rozmnožování schopných jedinců. Jeho domovinou jsou Indie a Nepál. Odchov se daří i na Floridě, tam totiž žijí krokodýlové normálně pod širým nebem.

„Chov v zajetí je obtížný, neboť se jedná o velký druh krokodýla, dorůstá až šesti metrů délky, a je potravně specializovaný na lov ryb. Je typický dlouhými protáhlými čelistmi, které stěžují chovatelům manipulaci s nimi,“ vysvětluje ředitel Krokodýlí Zoo Miroslav Procházka. Právě v protivínské zoo chovají nejvíce gaviálů indických v Evropě. Starají se celkem o osm zvířat rozdělených do dvou skupin podle stáří.

Skupinu dospělých tvoří samec Čambal dlouhý 4,7 metru, to je největší gaviál indický v Evropě, a tři samice ve velikosti 3 až 4 metry - Ganga, Brahmaputra a Indíra. Dominantní Ganga nakladla 6. března celkem dvacet vajec, která jsme umístili do inkubátoru. V něm je teplota 32 stupňů Celsia a devadesátiprocentní vlhkost, a napodobuje tak podmínky inkubace ve volné přírodě. Předpokládáme, že mláďata by se měla líhnout na přelomu května a června,“ upřesňuje Procházka.

Samice Ganga již jednou vejce nakladla. Bylo to ale krátce po jejím importu z Indie a bylo tedy zřejmé, že k oplození došlo tam. Tehdy se inkubace vajec bohužel nezdařila. Inkubace je velmi svízelná, neboť i na farmách a zoo v Indii, kde mají nejvíce zkušeností s chovem gaviálů, je mortalita vajec při inkubaci až devadesát procent,“ dodává ředitel.

Všichni teď budou doufat, že tentokrát opravdu dojde k vylíhnutí mláďat tak vzácného krokodýla. Pokud se to podaří, bude to opravdu světový unikát, to je jisté.. Avšak otazník visí nad tím, kam by tato mláďata putovala pak, nebo zda by zůstala v Protivíně. To zatím neví ani ředitel zoo: „V případě, že se mláďata gaviálů indických v Protivíně skutečně vylíhnou, bude jejich další osud konzultován se světovou ochranářskou institucí Gharial Conservation Alliance z Indie, která řídí ochranu gaviálů v přírodě i v zajetí.“

Foto Krokodýlí Zoo Protivín

Štítky vejce, krokodýl, Protivín, gavialis, příroda, Indie, Ganga, Miroslav Procházka, Nepál, Florida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový unikát v Protivíně. Samice vzácného krokodýla tam nakladla dvacet vajec  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.