Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Písecká nemocnice otevřela dětskou chirurgickou poradnu

Problematice dětské kýly, kožních a podkožních útvarů, vrostlých nehtů, nesestouplých varlat, přirostlé předkožky, dlouhodobých bolestí břicha u dospívajících, žlučových kamenů a dalších potíží se věnuje ambulance dětské chirurgie, která je od letošního října otevřena v Nemocnici Písek. V poradně ordinuje nová primářka chirurgického oddělení písecké nemocnice Marta Horáková, držící vedle chirurgie obecné i atestaci z chirurgie dětské.

Poradna sídlí v příjemných prostorách ambulantního traktu dětského oddělní a je otevřena vždy v úterý od 9 do 11 hodin. Do poradny lze objednávat děti od narození až do osmnácti let věku. Zdravotníci zde poradí, zda lze potíže dětí vyřešit operací, zajišťují pooperační ambulantní péči, ale také sledují dětské diagnózy, a to i dlouhodobě. V případě potřeby je poradna schopna zajistit návaznou péči na pracovišti vyššího řádu.

Dětská chirurgie, na rozdíl od dospělé, je specifická v tom, že veškeré úkony probíhají tempem přizpůsobeným dítěti. Pro některé děti může být návštěva stresujícím zážitkem, proto jsou naše prostory pro děti i rodiče vlídné a klidné. Dětem trpělivě nasloucháme a dáváme jim prostor, aby samy popsaly své obtíže. Spolupracujeme s rodinou, aby se děti na návštěvu těšily. Snažíme se je nestresovat zbytečným bolestivým vyšetřením, které provádíme jen v nezbytných případech a po důkladném vysvětlení přizpůsobeném věku, na které překvapivě malí pacienti dobře reagují,“ uvedla primářka Horáková.

Podle Marty Horákové je při řešení dětských chirurgických potíží nezbytná spolupráce s rodiči, kteří se o své děti logicky bojí a často jsou pod vlivem mylných informací ve zbytečném stresu. „Rodiče nabádáme, aby se nás ptali a diskutovali. Vždy je lepší přijmout informace od odborníků, než se spoléhat na zdroje veřejně dostupné. Komunikace je pro nás velmi důležitá a poskytnutí prostoru pro rozhovor je naší prioritou. Nejedná-li se o akutní případ, je vždy lepší se objednat, aby bylo zaručeno dostatek prostoru a času na vyšetření a pohovor,“ doplnila primářka.

Marta Horáková má specializaci z dospělé i dětské chirurgie. Pracovala pět let na Oddělení dětské chirurgie Oblastní nemocnice Kladno a v rámci své předatestační přípravy strávila několik měsíců na oddělení Dětské chirurgie Fakultní nemocnice Motol a ve Fakultní Thomayerově nemocnici. „Dětská chirurgie v Nemocnici Písek má tak další pokračovatele a historická kontinuita péče je zajištěna. Nová primářka chirurgie disponuje potřebným specializačním vzděláním i dostatečnou dobou praxe,“ sdělil ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

Vznik poradny vítá i zřizovatel nemocnice Jihočeský kraj. „Existence chirurgické poradny pro děti nebývá standardem v nemocnicích okresního typu. Proto ji vnímáme jako krok kupředu a aktivitu, na které písecká nemocnice bude moci do budoucna stavět,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Štítky nemocnice, Nemocnice Písek, Jiří Zimola, Fakultní nemocnice v Motole, Thomayerova nemocnice, Oblastní nemocnice Kladno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písecká nemocnice otevřela dětskou chirurgickou poradnu  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.