Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V babyboxu v Jindřichově Hradci našli zdravou holčičku. Dostala jméno Ivanka

Do babyboxu v Jindřichově Hradci v pátek 28. července odpoledne kdosi odložil holčičku. Miminko je zdravé a je pátým dítětem nalezeným v babyboxu v Jihočeském kraji. Holčička, která dostala jméno Ivanka, je jedenáctým letošním dítětem nalezeným v babyboxu v České republice, celkově 157. miminkem.

Dvířka babyboxu v jindřichohradecké nemocnici vrzla v pátek 28. července v 16:32 hodin. „Na mobilu jsem měl malý obrázek, a tak jsem rychle utíkal k počítači. Děťátko bylo oblečené, zabalené v dece, na hlavě mělo červený šátek s puntíky, nebo asi s hvězdičkami, na prsou dudlíka. Vzápětí mi volal ředitel nemocnice Miroslav Janovský, že je to zdravá holčička. Hned jsme věděli, jak se jmenuje. Přece Ivanka, po hejtmance Jihočeského kraje Ivaně Stráské," uvedl zakladatel české sítě babyboxů Ludvík Hess. 

„Tato dáma mi v Jihočeském kraji několikrát zásadně s babyboxy pomohla. Byla také u otevření babyboxu nové generace v Jindřichově Hradci. Původní bedýnka z roku 2008 pomohla holčičce Adélce. Na jihu Čech byla dosud jen čtyři odložená děťátka, teď přibylo páté. Stejně zůstává Jihočeský kraj na posledním místě v počtu odložených miminek do babyboxů," dodal Ludvík Hess.

Ten připomněl, že obvykle nemívá z odložených dětí radost. „Ale Ivanka z Jindřichova Hradce je pro mě jakýmsi zadostiučiněním po tragédii, která mě potkala v Plzni," vysvětlil Hess. Narážel tak na případ z 23. července, kdy někdo do babyboxu plzeňské polikliniky během tří hodin vložil dva chlapce. Jeden z nich 24. července zemřel, lékaři u něj zjistili závažná poranění, která nemohla vzniknout při porodu. Druhé dítě je v pořádku. Matku mrtvého chlapce obvinila policie z vraždy, třicetileté ženě hrozí až výjimečný trest.

Holčička Ivanka z Jindřichova Hradce je jedenáctým letošním dítětem vloženým v České republice do babyboxu. Celkově 157. miminkem. V babyboxech bylo nalezeno 90 dívek a 67 chlapců.

Autoři | Foto Bramberka Nová | Zdroj ČTK

Štítky Babybox, holčička, Jindřichův Hradec, Ludvík Hess, Jihočeský kraj, Česko, Miroslav Janovský, Ivana Stráská, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V babyboxu v Jindřichově Hradci našli zdravou holčičku. Dostala jméno Ivanka  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.