Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Třeboňský festival Anifilm se rozšíří do Budějc

Třeboňský filmový festival Anifilm se letos poprvé rozšíří do Českých Budějovic, kde se bude promítat v Alšově jihočeské galerii a na Jihočeské univerzitě. Nové promítací místo přibylo i v Třeboni, Lázně Aurora.

Anifilm uvede od úterý 2. do neděle 7. května 132 soutěžních snímků, cenu za celoživotní dílo dostane Jiří Šalamoun, autor Maxipsa Fíka. Projekce v Českých Budějovicích budou v sobotu 29. dubna v Alšově jihočeské galerii (AJG), kde pořadatelé pustí oceněné filmy z minulého ročníku. Na Jihočeské univerzitě se Anifilm objeví v úterý 2. a ve středu 3. května na Ekonomické fakultě a v klubu Kampa. Půjde o filmy nominované na cenu Cartoon d'Or, komedii Revengeance od Billa Plymptona, seriál Panika v městečku a soutěžní videoklipy.

„Má to dvojí důvod. Chtěli jsme nalákat Budějčáky, aby přijeli do Třeboně, a umožnit jim zdarma ochutnávku nejlepších filmů z loňského roku i nových soutěžních z letoška. A také, máme poptávku od studentů i univerzity, tak festival přijde za nimi," vysvětlil ředitel festivalu Tomáš Rychecký.

V Třeboni se bude nově promítat na sedmi místech. Dosavadních šest (kino, Divadlo J. K. Tyla, loutkové divadlo, sál Roháč, Schwarzenberský sál a Masarykovo náměstí) doplní Lázně Aurora. Organizátoři hledají z kapacitních důvodů nové prostory. V kině Aurora se promítalo v dobách, kdy město hostilo přehlídku AniFest, s níž se Anifilm v roce 2013 spojil.

„Chceme navázat na tuto tradici a příští roky tam promítat víc, což je vázáno na modernizaci kina. Zaznamenali jsme, že hodně lázeňských hostů nejde do centra, festival je trošku míjí, tak jsme se rozhodli, že jim tam pustíme čtyři filmy zdarma," oznámil Rychecký.

Na Anifilm přijede z Melbourne režisér a animátor Adam Elliot, držitel Oscara z roku 2004 za film Harvie Krumpet. Představí svou kompletní tvorbu, kterou označuje slovem plastelínografie čili biografie tvořené hlavně z plastelíny. Anifilm promítne v soutěžích 132 snímků. Budou mezi nimi Lichožrouti Galiny Miklínové i adaptace pohádky bratří Grimmů Dívka bez rukou.

Festival s rozpočtem 10,7 milionu korun zařadí i retrospektivu Jiřího Šalamouna, tvorbu z Itálie, Jižní Koreje či nejnovější večerníčky. Novou programovou sekcí je Virtuální realita. „Lidé budou moci vyzkoušet pět setů. Měla jsem to na sobě, byla jsem v prostředí zombíků, kteří na vás jdou ze všech stran, nebo ve vesmíru, všechno úžasné," řekla mluvčí Anifilmu Gabriela Zajícová.

Autoři | Foto AJG

Štítky festival, Anifilm, České Budějovice, film, Třeboň, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, kino, Jiří Šalamoun, filmový festival, Adam Elliot, Galina Miklínová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňský festival Anifilm se rozšíří do Budějc  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.