Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Hasiči se loučili s jindřichohradeckým ředitelem Všetečkou

Více než třicet let svého života spojil ředitel územního odboru Jindřichův Hradec plk. Jan Všetečka s „hasičinou“. V páteknastoupil do své poslední služby. A jelikož Jan Všetečka je výjimečným, připravili pro něj jeho hasiči výjimečný poslední den.

Rozlučková oslava byla zahájena v půl jedenácté dopoledne. Na jindřichohradecké stanici se sešli všichni její hasiči z výjezdu, denní směna, funkcionáři jihočeského sboru, rozloučit se přišel starosta města Stanislav Mrvka, krajský starosta SH ČMS Jiří Žižka a řada dalších hostů, kteří po dobu devítiletého jindřichohradeckého působení s ředitelem Všetečkou spolupracovali.

Před nastoupenými hasiči nejprve promluvil ředitel HZS Jihočeského kraje Lubomír Bureš, který na závěr svého projevu vyzval odstupujícího ředitele Všetečku, aby oficiálně předal „ředitelské žezlo“ v sobotu nastupujícímu řediteli Lukáši Jankovi. Poté s poděkováním a předáním darů přišli také funkcionáři HZS Jihočeského kraje. Následně se končící ředitel Všetečka sám chopil mikrofonu a poděkoval svým nastoupeným hasičům za léta strávená s nimi. Slavnostní rozlučku pak projevem a poděkováním ukončili starosta města Stanislav Mrvka a starosta SH ČMS Jiří Žižka.

Jaký je – a vlastně od soboty – byl Jan Všetečka jako jindřichohradecký územní ředitel pro krajského ředitele HZS Jihočeského kraje plk. Lubomíra Bureše?

„Pro mě je to jednoznačně člověk s přirozenou autoritou a charismatem. Když vejde do místnosti, je zřejmé, že vešel vedoucí. Rozhodně mu nechybí přirozené fluidum vůdčí osobnosti.Vážím si ho za to, že měl vždy respekt k autoritám a sboru jako takovému, ke všem jeho úkolům. Lidé si ho, ale samozřejmě nejen proto, vážili, ctili jeho rozhodnutí a stáli za ním v dobrém i ve zlém. Honza Všetečka v sobě snoubí všechny vlastnosti kvalitního manažera, uznávaného odborníka, poctivého a slušného člověka.  Pod jeho vedením se územní odbor Jindřichův Hradec stal v mnoha ohledech vzorovým územním odborem HZS Jihočeského kraje. Vždy, když navštívíte Jindřichův Hradec, cítíte tu správnou pracovní atmosféru plnou nadšení a radosti z práce. Jemu se vždy dařilo to, co není vždy úplně snadné: skloubit kvalitně odvedenou práci a nadšení lidí.“

Jan Všetečka nastoupil k požární ochraně v roce 1986 na tehdejší Okresní správu Sboru PO v Třebíči. Zde posléze zastával funkci zástupce náčelníka a velitele útvaru. Významně se podílel na konstituování HZS Kraje Vysočina, kde po jeho vzniku zastával funkci ředitele územního odboru Jihlava a dále pak náměstka krajského ředitele, a to až do roku 2004, následně pak vykonával funkci vedoucího oddělení kontrolní činnosti a ZPP. V roce 2008 vyhrál výběrové řízení na pozici ředitele územního odboru HZS Jihočeského kraje Jindřichův Hradec.

Plk. Ing. Jan Všetečka je v pořadí teprve třetím jindřichohradeckým ředitelem. Pomyslné „zlato a stříbro“ mají plk. Ladislav Šenkýř, který stál u zrodu profesionálních hasičů v Jindřichově Hradci v roce 1972, a plk. Oldřich Pánek, který vedl sbor od prosince roku 1996.

Kromě skvěle prováděného hasičského řemesla je u Jana Všetečky nutné zmínit i dlouholetou aktivitu v požárním sportu. V roce 2009 převzal funkci vedoucího reprezentačního družstva HZS Jihočeského kraje. Podařilo se mu sestavit nový reprezentační kádr, který vrátil na několik let jihočeské hasiče na ta umístění, kam svými výkony jistě patří. V jeho družstvu vychovával i některé reprezentanty HZS ČR, podařilo se mu získat významné posily i z jiných krajů.

Tisková zpráva | Foto Josef Böhm

Štítky Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj, Stanislav Mrvka, Jiří Žižka, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči se loučili s jindřichohradeckým ředitelem Všetečkou  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.