Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Hana Kotyzová: Infuzní terapie pomáhá například od bolesti páteře

Minulostí jsou časy, kdy lidé z Dačic museli dojíždět za infuzní terapií do nemocnice v Jindřichově Hradci. Před více než čtyřmi lety tuto léčbu začala poskytovat Nemocnice Dačice, a.s..  A o pacienty nemá nouzi. Na téma infuzní terapie jsme si popovídali se sestrou interní ambulance Hanou Kotyzovou, která v dačické nemocnici pracuje již od roku 1979.

Jak dlouho infuzní terapie trvá?
Většinou dvě hodiny, přičemž se doporučuje, aby pacient ještě další půlhodinu odpočíval. Ne všichni ale na naše rady dbají. Hlavně chroničtí pacienti kolikrát řeknou, že je jim dobře a odejdou. Celkově infuzní terapie trvá pět až deset dní. Pacient musí docházet skutečně každý den. Mnozí si s sebou berou něco na čtení nebo poslouchají hudbu z mobilu. Někdo leží, někdo sedí, záleží na tom, jak jim to vyhovuje. Jelikož sloužím na interní ambulanci, nemohu u nich být po celý čas. Máme ale komunikační zařízení, které stačí zmáčknout, a  okamžitě přijdu.

Kolik máte pacientů?
Za rok jich bylo do 20 osob. Někteří chodí opakovaně, chodí třeba i třikrát ročně. Za jedno odpoledne jsme schopni poskytnout terapii maximálně třem pacientům. Dohromady s ambulancí bych jich víc nezvládla. Každopádně je třeba, když už terapie začne, tak ji dokončit a nepřerušovat ji. Vlastně jsem se setkala jen s tím, že pacienti léčbu přerušili ze zdravotních důvodů. Musím zdůraznit, že z důvodů, které s infuzní terapií vůbec nesouvisí - například zlomenina končetiny.

Komu je infuzní terapie určena?
Využívají ji pacienti, kteří mají například tinnitus či problémy se zády nebo končetinami. Zužují se jim cévy v těle, kvůli čemuž se jim hůře prokrvují končetiny. Mají pak takzvané „bolestivé nohy“. Infuzní terapie je jednou z možností, jak se pokusit, aby se žíla rozpínala a průtok krve byl vyšší. Musím ale zmínit, že například ohledně bolestí páteře infuze pomůže od největší bolesti, ale problému pacienty nezbaví. Je třeba následná rehabilitace a pak pravidelné cvičení pacienta samotného.

Tinnitus je šelest v uších, který je velmi těžké odstranit. Je alespoň nějaká naděje, že infuzní terapie pomůže?
Většina pacientů říká, že jim nepomohla. Vlastně jsem zažila jen jednoho, který tvrdil, že se šelest zmírnil.  Každopádně člověk není stroj, u kterého stačí vyměnit součástku. Každý je jiný. I když to na jednoho nezabralo, neznamená to, že se tak nestane u druhého. Pacienti zkouší různé léčebné metody, což se dá pochopit.

Často se říká, že lidé už k lékaři chodí s jasnou diagnózou. Zkrátka si vše vyčtou na internetu... Máte také takovou zkušenost?
Občas někdo přijde s tím, že si diagnózu vyčetl na internetu, ale obecně nám o tom spíše neříkají. Jsou však více informováni a připraveni diskutovat. Pátrají, než k nám přijdou.

A je možné, že pacient přijde bez doporučení praktického lékaře a infuzi si sám vyžádá?
Není. Doporučení mít musí. Například i na zmíněný tinnitus je třeba mít doporučení z ORL.

Do nemocnice v Dačicích jste nastoupila v roce 1979. Pracovala jste tady po celou dobu?
Ano. Neměnila jsem adresu, ale zaměstnavatele. (úsměv).

Autoři

Štítky pacient, bolest, Nemocnice Dačice, a.s., Nemocnice Jindřichův Hradec, Dačice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana Kotyzová: Infuzní terapie pomáhá například od bolesti páteře  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.