Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Veterináři našli další ohnisko ptačí chřipky v jižních Čechách. Nákaza napadla malochov v Dačicích

Další ohnisko ptačí chřipky v jižních Čechách veterináři potvrdili v Dačicích. Drůbež z tamního drobnochovu bude ve čtvrtek utracena. V České republice je aktuálně 32 ohnisek nákazy.

Dačická chovatelka nahlásila úhyn šesti z asi dvou desítek slepic. Vyšetření potvrdilo nákazu ptačí chřipkou H5," řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy. Také v tomto případě vyhlásí ochranné a dozorové pásmo. V České republice je aktuálně 32 ohnisek nemoci. Ve čtvrtek veterináři potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v Plzeňském kraji.

V Česku je kromě ohnisek nemoc také rozšířená u volně žijících ptáků. Zatím veterináři evidují pět desítek potvrzených případů na území dvanácti krajů.

Chovatelé zatím podle nedělního vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky zažádali kvůli ptačí chřipce o kompenzace za dvanáct milionů korun, vyplaceno jim bylo 2,5 milionu. Stát podle ministra vyplatí zemědělcům veškeré škody. Utraceno bylo kvůli chorobě 58 tisíc kusů drůbeže.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci mají téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. Na nemoc uhynula v liberecké zoo také samice pelikána skvrnozobého. Jde o kriticky ohrožený druh, proto zbývající tři samice chovu nebudou utraceny.

Foto Alžběta Lafatová | Zdroj ČTK

Štítky ptačí chřipka, Jihočeský kraj, Dačice, Česko, infekční onemocnění, veterinární lékař, Státní veterinární správa České republiky, Marian Jurečka, Plzeňský kraj, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři našli další ohnisko ptačí chřipky v jižních Čechách. Nákaza napadla malochov v Dačicích  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.