Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z Třeboně až do Yogyakarty. Jihočech bude v Indonésii reprezentovat Českou republiku na světovém finále fyzikální olympiády

Mladý student z Třeboně bude Českou republiku reprezentovat v indonéské Yogyakartě. Nominaci Ondřeji Knoppovi zajistilo třetí místo v celostátním kole Fyzikální olympiády, které proběhlo v Rumburku v Ústeckém kraji. Jihočech, který aktuálně navštěvuje pražské Gymnázium Christiana Dopplera, se dokázal prosadit v konkurenci 51 středoškoláků.

V celostátním finále pomohli Ondrovi Knoppovi podle jeho slov zkušenosti z předchozích kol. „Na fyzikální olympiádu jezdím tradičně. Spolužákům bych to doporučil, protože se člověk dozví, jak na tom je a je to dobrý způsob, jak se rozvíjet. Úlohy mi sedly, přišlo mi to jednodušší než minulý rok, který se mi moc nepovedl. Tohle třetí místo je tak zatím můj nejlepší výsledek,“ uvedl Ondra, kterému třetí místo zajistilo šek od společnosti ČEZ na deset tisíc korun na pomůcky pro studium v některém z technických oborů.

„Během fyzikálních a matematických olympiád mohou o finanční příspěvek 200 tisíc korun soutěžit i školy, jejichž žáci se olympiád účastní. Prostředky, které škola od Nadace ČEZ získá, jsou určeny na Oranžovou učebnu pro matematiku nebo fyziku," upřesnil mluvčí temelínské jaderné elektrárny Skupiny ČEZ Marek Sviták.

Fyzika i matematika jsou velice zábavné a zajímavé, jen se jich člověk nesmí bát. Pokud se jim studenti věnují, získají přehled o tom, jak svět kolem nás funguje, ale i základ pro dobré budoucí zaměstnání. „Právě fyzika a matematika je totiž potřeba při studiu řady oborů, o které je mezi zaměstnavateli v českém průmyslu obrovský zájem,“ uvedl manažer strategického náboru Skupiny ČEZ Pavel Puff.

„Fyzika mě prostě jen baví. Tento obor mi připadá velice smysluplná a proto se mu věnuji," podotkl osmnáctiletý student.

Potvrdit dobré výsledky bude mít šanci Ondra spolu s dalšími čtyřmi nadějnými fyziky na 48. Mezinárodní fyzikální olympiádě, která se letos v červenci uskuteční v indonéské Yogyakartě. Na loňském klání ve švýcarském Curychu obsadili Češi v konkurenci 87 států čtyřicátou příčku.

„Pokud to klapne a já pojedu, chci si to tam hlavně pořádně užít, zasoutěžit si, získat nové zkušenosti a poznatky a možná i nová přátelství," dodal úspěšný mladík z Třeboně.

Autoři | Foto ČEZ

Štítky olympijské hry, Třeboň, Yogyakarta, Česko, Indonésie, ČEZ, Christian Doppler, Ústecký kraj, Rumburk, matematika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Třeboně až do Yogyakarty. Jihočech bude v Indonésii reprezentovat Českou republiku na světovém finále fyzikální olympiády  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.