Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Odborníci pracují na záchraně věže Jakobínka. Zpřístupněna by měla být za dva roky

Již v roce 2017 nabídne Rožmberk další významnou turistickou atrakci - středověkou věž Jakobínku, která projde kompletním restaurováním. Zajímavostí je, že na práci budou využity středověké stavební technologie, přičemž nebude chybět ani funkční replika středověkého jeřábu. Památku zároveň obklopí středověké lešení, jehož stavba v předchozích dnech odstartovala.

„Během procesu restaurování chceme v maximální míře zkoumat a ověřovat stavební postupy a technologie, které se běžně užívaly ve středověku,“ uvedl Petr Pavelec, hlavní koordinátor a ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Českých Budějovicích.

Na jeho slova navázal tesařský mistr a projektant stavby Petr Růžička: „V tuto chvíli je klíčové za pomoci historického beranidla ukotvit do země kůly, na kterých bude postupně vystavěno dřevěné středověké lešení až do výšky 50 metrů.“

O opravě Jakobínky se mluví již několik let. Samotný projekt odstartoval před dvěma lety symbolickým ručním kácením stromů v lesích blízko hradu. Na kácení jednoho ze stromů se podílel i sám Petr Pavelec. „Získané dřevo se za pomoci tradičních tesařských nástrojů odkorňovalo a připravilo k použití na stavbu lešení. Zároveň byl připraven projekt na jeho stavbu,“ zmínila mluvčí NPÚ Jitka Skořepová.

Než se Národní památkový ústav do projektu pustil, provedl podrobný stavebně historický průzkum věže a výzkum historických vyzobrazení středověkých stavebních postupů.

Pozornost jistě budou budit práce se středověkým jeřábem, který bude dlouhý 14 metrů a vysoký zhruba 7 metrů. Turistům se tak naskytne jedinečný pohled do historie stavebnictví.

Autor repliky jeřábu Petr Růžička se inspiroval kresbami a plány z takzvaného Codexu Atlanticus Leonarda da Vinciho. „Těmito kresbami si Leonardo da Vinci připomínal stavební stroje, které používal Fillipo Bruneleschi v letech 1420 - 1434 při stavbě kopule chrámu Santa Maria del Fiore ve Florencii. Leonardo se s těmito stroji seznámil, když jako mladý učeň v roce 1472 na florentském chrámu pracoval. V době po roce 1500 už se podobné stavební stroje užívaly i ve střední Evropě a je pravděpodobné, že když v této době byla budována jehlancová helmice věže Jakobínky v Rožmberku, mohl být přitom používán obdobný typ otáčecího jeřábu,“ zmínil Petr Pavelec.

Jakobínka, která je jednou z rožmberských dominant, dlouhé roky chátrala. V roce 2012 ji do vlastnictví získal Národní památkový ústav, který se okamžitě pustil do její záchrany. První turisté by ji mohli navštívit na podzim roku 2017.

„O stáří věže Jakobínka se vedou mezi odborníky diskuze. Někteří se domnívají, že pochází z doby kolem roku 1300, jiní zastávají názor, že vznikla až na počátku 16. století. V každém případě se jedná o vynikající středověkou památku, která je neodmyslitelnou součástí malebného panoramatu města Rožmberka. Jméno věže Jakobínka je poprvé doloženo v inventáři hradu z roku 1723 a od té doby se její název objevuje v písemných pramenech již pravidelně při zprávách o jejích opravách. Když Buquoyové přestavovali rožmberský hrad v polovině 19. století v romantickém stylu, vnímali Jakobínku jako symbol starobylosti hradu,“ zmínila Jitka Skořepová a dodala, že Buquoyové věž udržovali až do roku 1945.

Autoři | Foto NPÚ

Štítky jeřáb, Národní památkový ústav, lešení, hrad, Leonardo da Vinci, projekt, Petr Růžička, Buquoyové, Santa Maria del Fiore, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci pracují na záchraně věže Jakobínka. Zpřístupněna by měla být za dva roky  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.