Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kleť - dominanta Českokrumlovska s nejstarší kamennou rozhlednou

Dominantou Českokrumlovska je hora Kleť, která nabízí unikátní kruhový rozhled. Již z dálky je její silueta nezaměnitelná především kvůli vysokému televiznímu vysílači, stojícímu na jejím vrcholu.Pro své návštěvníky je ale kopec zajímavý také díky nejstarší kamenné rozhledně v ČR, hvězdárně i turistické chatě, která byla otevřena před 90 lety, 4. října 1925.

Kleť je s nadmořskou výškou 1084 metrů nejvyšším vrcholem CHKO Blanský les. Na severozápadním úbočí hory se nachází přírodní rezervace se smíšeným lesem, chráněnými bučinami s jedlí bělokorou a výskytem horských plžů i bohaté fauny brouků.

První zmínka o Kleti pochází již z roku 1263. Od počátku 19. století sem směřovali turisté, aby se pokochali nádherným kruhovým rozhledem, přestože zde ještě žádná věž nestála. Vrchol hory sloužil odjakživa také pro trigonometrické účely. Nejstarší kamenná rozhledna v ČR byla na Kleti postavena v roce 1825 z podnětu majitele panství, knížete Josefa Schwarzenberga, který byl velkým milovníkem cestování a turismu. Podobu osmnáctimetrové novogotické stavby, která dostala název Josefova věž,navrhl architekt Jan Sallaba. V letech 2008 až 2009 se dočkala významnější rekonstrukce. Za příznivého počasí je z ní výhled daleký - od Alp, přes Šumavu, Lipno, českobudějovickou pánev až k Novohradským horám.

Rozhledna stála na Kleti osamocena do roku 1874, kdy byl k věži přistavěn domek pro hajného, který poskytoval také občerstvení a nocleh. Kníže Jan Schwarzenberg, vnuk stavitele rozhledny, nechal postavit sto let po otevření rozhledny v její blízkosti turistickou chatu, kterou pojmenoval podle své manželky Terezy. Náklady na stavbu tehdy činily 300.000 korun.

Jak uvádí spisovatel Jiří Bárta ve své knize Kleť, milovaná hora, chata byla neoficiálně otevřena 4. října 1925, kdy byla nedaleko od vrcholu na Žebříkové skále odhalena pamětní deska německého turistické spolku Leitersteiner. Chata se stala vyhledávaným cílem turistů, pořádaly se zde oslavy, často nechyběla ani živá hudba. V letech 2006 až 2007 byla celkově zrekonstruována.

Významným milníkem se pro Kleť stal přelom padesátých a šedesátých let dvacátého století. V roce 1957 byl nedaleko rozhledny vztyčen 116 metrů vysoký televizní vysílač, samotné vysílání bylo zahájeno o dva roky později. V roce 1977 ho nahradil nový, 152 metrů vysoký stožár, který je tak dnešní dominantou celého kopce. Od roku 1961 je možné se na vrchol Kletě dopravit lanovkou, jejíž dolní stanice se nachází v obci Krasetín. Lanovka překonává délku 1792 metrů s převýšením 383 metrů.

Vzhledem k vynikajícím pozorovacím podmínkám byla na kopci v roce 1957 vybudována nejvýše položená hvězdárna v Čechách. Specializuje se na výzkum a pozorování planetek a komet. V provozu je zde například teleskop Klenot s metrovým průměrem zrcadla. Po Ondřejově je to druhý největší dalekohled v Česku a největší specializovaný dalekohled na planetky a komety v Evropě. V roce 2013 zdejší astronomové objevili jubilejní 1000. objekt - planetku Boiohaemum.

Kleť je kromě tradičních silvestrovských a novoročních výstupů také dějištěm svérázného turistického pochodu. Pravidelně se zde pořádají akce Himalájský medvěd a Himalájský tygr, kdy je úkolem jejich účastníků během stanoveného časového limitu zdolat vrchol hory z parkoviště několikrát za sebou.

Napsal ČTK

Štítky Kleť, vysílač, 90 let, rozhledna, okres Český Krumlov, kopec, Česko, hvězdárna, planetka, Josef III. ze Schwarzenbergu, Jiří Bárta, Jan ze Schwarzenbergu, CHKO Blanský les, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kleť - dominanta Českokrumlovska s nejstarší kamennou rozhlednou  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.