Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přívoz v Horní Plané přerušil kvůli opravě provoz

Přívoz v Horní Plané na Českokrumlovsku, který zajišťuje dopravu přes lipenskou přehradu, přerušil provoz. Důvodem je rekonstrukce lodi.

Přívoz v Horní Plané na Českokrumlovsku, který zajišťuje dopravu přes lipenskou přehradu, přerušil provoz. Důvodem je rekonstrukce lodi. Provozovatel musí opravit obvodový plášť pontonu plavidla. Zatím není jisté, jak dlouho bude rekonstrukce trvat.

Lidé musí nyní využívat náhradní lodní dopravu, která však není schopná převážet přes přehradu automobily. „Jedná se o první zásadnější opravu přívozu, který je více než čtyřicet let starý," uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka. 

Náklady na obnovu plavidla podle něj činí přibližně 800 tisíc korun a hradí je město. Na koupi nového přívozu radnice podle starosty nemá peníze, podle odhadů by vyšel na zhruba třicet milionů korun. „A to je pro nás nepředstavitelná částka," podotkl.

Délka opravy přívozu závisí na počasí. Vzhledem k jeho rozměrům se totiž rekonstrukce uskuteční venku. „Její součástí je i ošetřit loď antikorozním nátěrem. A to samozřejmě nejde, pokud bude pršet," uvedl starosta.

Přívoz spojuje Horní Planou s Bližší Lhotou. Řada lidí jej denně využívá jako dopravní prostředek na cestě do zaměstnání, slouží i turistům. Po dobu rekonstrukce pluje přes lipenskou nádrž menší loď, která přepraví lidi a kola, ale na kterou nesmí automobily. „Vozy tak musí cestovat po silnicích kolem jezera," dodal Hůlka.

Foto Facebook Turistické informační centrum Horní Planá | Zdroj ČTK

Štítky přívoz, rekonstrukce, loď, Horní Planá, oprava, okres Český Krumlov, Vodní nádrž Lipno, Jiří Hůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přívoz v Horní Plané přerušil kvůli opravě provoz  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.