Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Při přelézání padlých stromů si turistka zlomila kotník. Ze Smrčiny ji zachraňovali vrtulníkem

Pro padesátiletou turistku, která si na Šumavě zlomila nohu v oblasti kotníku, musel v úterý dopoledne letět vrtulník Letecké záchranné služby Armády České republiky z Plzně – Líní. Zranění si přivodila během přelézání padlých stromů na vrchu Smrčina. Komplikací byla absence vrtulníku na jihočeské straně, který toho času zasahoval na jiném místě.

„Dostali jsme výzvu od našeho dispečinku. Když jsme na místo dorazili, zjistili jsme, že vzhledem ke složitému terénu a porostu nebude zřejmě možné zraněnou odnést na nosítkách k místu, kam by se dostala sanitka,“ říká o zásahu člen Horské služby Šumava Václav Cypro. S dispečery tísňové linky 155 proto začal řešit přílet vrtulníku z Jihočeského kraje.

„Problém byl však v tom, že letecká záchranná služba neměla v tu chvíli volný vrtulník. Došlo tedy ke komunikaci jejich a našeho dispečinku a poté i pracoviště linky 155 Plzeňského kraje,“ doplňuje Cypro. Na místo úrazu tak zamířil vrtulník Letecké záchranné služby Armády České republiky z Plzně – Líní.

Cypro zatím zraněnou ženu ošetřil a připravil na letecký transport do nemocnice. „Když přiletěli letečtí záchranáři, spustili přímo nad námi člena posádky v podvěsu. Ten ženu naložil do přepravního vaku a vytáhl k vrtulníku,“ říká. Vrtulník poté přeletěl na vhodné místo, kde dosedl, záchranáři turistku naložili a následně přepravili do zdravotnického zařízení.

Foto Jana Kroneislová

Štítky letecká záchranná služba, Armáda České republiky, Plzeň, Šumava, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při přelézání padlých stromů si turistka zlomila kotník. Ze Smrčiny ji zachraňovali vrtulníkem  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.