Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krumlováci si přejí chytrou lavičku, dětské hřiště nebo mlžítko

Čtvrtý týden sbírá město Český Krumlov návrhy projektů obyvatel, jak a čím by si přáli zvelebit a upravit okolí z peněz participativního rozpočtu. Návrhy projektů mohou zasílat do konce června.

Dosud Městský úřad v Českém Krumlově obdržel patnáct projektových záměrů. Obyvatelé je podávají prostřednictvím online formuláře, který je k dispozici na stránkách projektu Tvořme Krumlov spolu, kde zájemci najdou i podrobnější informace, nebo vyplněním jeho papírové podoby. Tu je možné vhazovat do připravených boxů na osmi místech ve městě; na radnici na náměstí Svornosti, na městském úřadě v Kaplické ulici, v kině Luna, ve foyer divadla nebo v knihovně v Horní ulici i na pobočkách na sídlištích Mír a Plešivec či na plovárně.

„Investiční projekty musí být navrženy v souladu s územním plánem a realizovány na majetku města s využitím vyčleněných financí pro danou městskou část,“ upozorňuje na dodržení podmínek participativního plánování místostarosta Josef Hermann.

Některé z podaných podnětů totiž neodpovídají pravidlům, nejsou například navrženy na majetku města, nebo mnohonásobně převyšují daný rozpočet. Tyto projekty proto bude muset město vyřadit z hlasování veřejnosti, protože jsou za uvedených pravidel v rámci participativního plánování nerealizovatelné.

Obyvatelé Českého Krumlova touží i po nových lavičkách

V doručených námětech, které splňují dané podmínky, se objevují zejména požadavky na vybudování dětských hřišť v Novém Spolí nebo Nových Dobrkovicích, kde taková místa rodiny s dětmi postrádají. Dále si obyvatelé přejí rozmístění nových laviček po městě, zvýšení počtu odpadkových košů na sídlištích nebo revitalizaci prostoru Za Nádražím, který je v současné době v neutěšeném stavu. Náměty se týkají pořádání farmářských trhů, vytvoření odpočinkových a piknikových zón pro občany nebo zbudování venkovního fitness v Jelení zahradě.

„Od jednoho obyvatele přišel návrh na opravu fontánky v Linecké ulici, dotyčný přidal komentář, že ji z dětství pamatuje ještě jako funkční a rád by tuto vzpomínku dopřál i svým dětem,“ doplňuje nejrůznější pohnutky obyvatel k podávání návrhů starosta Dalibor Carda.

Z oblasti moderních technologií dorazil také návrh na umístění chytré lavičky, která uživatelům nabízí možnost nabití telefonu nebo připojení k internetu zdarma, takové lavičky mají k dispozici například v Písku. Další návrh inspirovaný jihočeským městem se týká instalace mlžítka. Na Velkém náměstí ve Strakonicích slouží obyvatelům konstrukce, která vytváří mlhu a příjemně osvěžuje v letních dnech.

„Město zatím obdrželo návrh na projekty k realizaci v osmi z devíti městských částí. Doposud se neobjevil žádný projekt vhodný pro realizaci ve Slupenci, což očekáváme, že se ještě změní. Byla by velká škoda, kdyby občané nevyužili možnost získat peníze ke kulturním akcím či úpravám veřejného prostranství v místech, ve kterých sami žijí,“ vyzývá starosta k zasílání námětů.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky rozpočet, anketa, hlasování, přání, lavička, mlžítko, Český Krumlov, projekt, Plešivec (Krkonoše)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlováci si přejí chytrou lavičku, dětské hřiště nebo mlžítko  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.