Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Když hoří na diskotéce. Naštěstí jen cvičně

Zásah v hořící budově, která je plná hustého kouře, v budově, kde bude mnoho osob, často pod vlivem alkoholu či jiných látek, v budově, která je složitě členitá. Několik komplikací, které hasiče potkají, když budou likvidovat požár na diskotéce. A přesně takové bylo téma dnešního cvičení profesionálních hasičů v Kaplici.

„Hořící diskotékou byl kulturní dům v Linecké ulici v Kaplici. Zde bylo připraveno více než čtyřicet studentů, kteří simulovali návštěvníky diskotéky. Podle plánu cvičení vznikl požár pod podiem, kde hořely a tavily se kabely a elektronika hudební aparatury. Silný kouř se velmi rychle rozšířil do celého objektu," upřesnila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Požár na tísňovou linku nahlásil zaměstnanec kulturního domu a ještě před příjezdem hasičů byla zahájena samoevakuace návštěvníků diskotéky. Hustý kouř však odřízl cestu dvěma lidem, kteří se - posilněni alkoholem - ukryli pod jevištěm. Jelikož zvolili místo téměř v ohnisku požáru, velmi rychle se nadýchali zplodin hoření a upadli do bezvědomí. Další podnapilý člověk usnul na levém balkóně. Námět dále předpokládal nalezení lidí v přilehlé chodbě, kteří o požáru vůbec netuší…

Úkolem kaplických profesionálních hasičů byla především záchrana lidí. Někteří účastníci diskotéky, kteří se stihli samoevakuovat, postrádají své kamarády. Pravděpodobně zůstali v hořícím domě. Hasiči zjistili, že jde o pět lidí. Velitel zásahu dovnitř vysílá průzkumnou skupinu, která musí celý kulturní dům pečlivě prohledat, všechny najít a bezpečně je evakuovat. Hasiči jsou plně vybaveni dýchací technikou, do zakouřeného domu vstupují stejně tak jako u reálného požáru s proudem C (tentokrát však nezavodněným), pro evakuaci osob mají připravené vyváděcí masky.

Během několika minut je všech pět osob z kulturního domu vyvedeno nebo vyneseno a o něco později pak „požár uhašen“. „Zda zásah proběhl tak, jak měl, bude hodnoceno v následující dnech," podotkla Matějů.

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky cvičení, požár, diskotéka, kouř, alkohol, komplikace, hasič, kulturní dům, Kaplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když hoří na diskotéce. Naštěstí jen cvičně  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.