Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Na cvičišti v Boleticích explodovala válečná munice. Zničili ji pyrotechnici

Žádné přestřihávání červených, nebo modrých drátů, ale velmi pečlivé zacházení s nevybuchlou municí ze druhé světové války. Budějčtí pyrotechnici ji v pondělí likvidovali na ženijním cvičišti Pražačka ve Vojenském újezdu Boletice. Většina arzenálu byla nalezena v Jihočeském kraji, Plzeňském kraji a na Vysočině.

Do pěti různých jam o hloubce minimálně 1,5 metru (jáma může být hluboká až pět metrů, pozn. autora) bylo na ženijním cvičišti uloženo asi 170 dělostřeleckých granátů nebo 14 kilogramů pěchotní munice. Policejní pyrotechnici z Českých Budějovic arzenál zajistili od března do poloviny června letošního roku. Pomocí plastické trhaviny ho v pondělí zneškodnili.

Do vyhloubených jam byly dále uloženy ruční granáty, dělostřelecké miny ruské, německé nebo rumunské výroby, nábojky, bojové hlavice nebo polní houfnice z konce druhé světové války. Zničit bylo potřeba i jednu tankovou minu. Z velké části šlo o nálezy detektorářů kovů.

„Postup při nálezu munice je takový, že se s ní nesmí manipulovat. Místo je potřeba označit, zavolat policii, s hlídkou vyjíždíme i my a zjistíme, jestli je bezpečně manipulovatelná a můžeme ji odvézt do skladu. Pokud ne, ničí se na místě,“ popisuje kapitán Martin Faltus z pyrotechnické služby policie v Budějcích.

Foto Jakub Matoušek

Štítky munice, exploze, Boletice, pyrotechnici, 2. světová válka, druhá světová válka, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Plzeňský kraj, Vojenský újezd Boletice, Pražačka, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na cvičišti v Boleticích explodovala válečná munice. Zničili ji pyrotechnici  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.