Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Českém Krumlově utratili medvědici Kateřinu

Ošetřovatelé dnes utratili medvědici Kateřinu, která žila v hradním příkopu českokrumlovského zámku. Důvodem byl její zdravotní stav a pokročilý věk. Kateřině bylo 32 let.

V hradním příkopu nyní zůstává jediný medvěd, kterým je samice Marie Terezie. Ještě loni přitom pod zámkem mohli turisté sledovat tři medvědy. Jenže v červenci ošetřovatelé utratili samce se jménem Petr Vok.

„Rozhodli jsme se, že Kateřinu uspíme," řekl českokrumlovský medvědář Jan Černý. Dodal, že v věří, že dvacetiletá Marie Terezie nezůstane dlouho v příkopu sama. „Byli bychom rádi, aby zde žili zase tři medvědi a v budoucnu se tak snad i stane," uvedl Černý.

Potomci českokrumlovských medvědů byla i trojčata Vojta, Matěj a Kuba. Ta si zahrála ve večerníčku Méďové, jehož autorem je plzeňský filmař Václav Chaloupek.

Na českokrumlovském zámku se medvědi chovají nejméně čtyři století. Od roku 1707 jsou v příkopu mezi prvním a druhým nádvořím. Návštěvníci je, ovšem v jiné podobě, najdou i na mnoha místech honosného sídla. Objevují se jako štítonoši erbu pánů z Rožmberka se znakem červené pětilisté růže. Podle pověstí byli Rožmberkové příbuzensky spřízněni s italským šlechtickým rodem Orsini. Orsa znamená italsky medvědice a právě tímto motivem se zejména poslední rožmberští vladaři v 16. století hlásili k příbuzenství s italským rodem. Údajné příbuzenství mělo doložit starobylost rožmberského rodu. První zmínky o chovu medvědů na zámku pocházejí z druhé poloviny 16. století.

Foto ckrumlov.info | Zdroj ČTK

Štítky medvěd, medvědice, večerníček, Český Krumlov, Chaloupek, zámek, Marie Terezie Habsburská, Jan M. Černý, Petr Vok z Rožmberka, Václav Chaloupka, Kuba, Rožmberkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Krumlově utratili medvědici Kateřinu  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.