Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

RegioJet bude zase vozit cestující mezi Budějcemi a Krumlovem

Od 1. března budou moci cestující opět využívat spojení mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem prostřednictvím žlutých autobusů RegioJet.

Na trase sice jezdily již dříve, ale po neshodách s Jihočeským krajem do nich od prosince loňského roku nemohli v úseku České Budějovice - Český Krumlov přistupovat cestující. Teď tento zákaz přestane platit. “„Nově navíc RegioJet bude dvakrát denně jezdit až do Lipna nad Vltavou," uvedl pro ČTK mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

„Již od následujícího měsíce budou lidé opět moci cestovat žlutými autobusy na této trase, ať už na výlety, do zaměstnání nebo do škol. Navíc dvakrát denně pojedou naše autobusy až k lipenské nádrži a nově tak spojíme s Prahou, Budějovicemi a Krumlovem nejen samotné Lipno, ale také například Rožmberk nad Vltavou,"  řekla obchodní ředitelka autobusové dopravy RegioJet Marcela Hamříková.

Do takzvaných žlutých autobusů nemohli mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem přistupovat cestující, protože společnost neobdržela licenci pro obsluhování této trasy. Tu uděluje magistrát hlavního města Prahy a stanovisko k tomu vydává Jihočeský kraj. Ten měl ke společnosti výhrady.

Nezamlouvalo se mu, že linka slouží především turistickým účelům, kdy RegioJet přepravuje hlavně cizince z Prahy do Českého Krumlova. Kraji na tom vadilo, že do spojů neměli šanci nastoupit lidé žijící v obcích na trase, protože autobusy stavěly jen v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově. Jihočeský kraj však následně změnil názor a souhlasil s návratem k bývalému modelu.

„Na podzim jsme schválili nový plán dopravní obslužnosti, který dává možnost souběhu komerční a závazkové dopravy, a tím byl problém odstraněn," řekl jihočeský krajský radní Jan Kubík.

Nový spoj na Lipno pojede s odjezdem v 06:00 z Prahy, za Krumlovem zastaví v Černé v Pošumaví a Frymburku. Spoj ve 12:00 z Prahy pojede z Krumlova do Rožmberka, Vyššího Brodu, Loučovic a Lipna.

 RegioJet navíc zažádal o licenci na spojení z Prahy do Třeboně a z Prahy do Špindlerova Mlýna. Autobusy mají zastavovat i v dalších městech, RegioJet však zatím nechce plány a jízdní řády zveřejňovat. V minulosti například narazil při snaze zavést linku z Plzně do Klatov, licenci nedostal. Na lince z Brna do Zlína zase nemůže vozit cestující mezi Kroměříží a Zlínem, které leží v jednom kraji.

Autoři

Štítky Český Krumlov, RegioJet, České Budějovice, Praha, Jihočeský kraj, Vodní nádrž Lipno, licence, Rožmberk nad Vltavou, Lipno nad Vltavou, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RegioJet bude zase vozit cestující mezi Budějcemi a Krumlovem  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.