Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lipno nutně potřebuje kvalitní domy, říká Lukas Konrad Dorn Fussenegger, jednatel Lipno Invest – V

PR článek

Tak blízko k vodní hladině lipenské přehrady se jen tak neocitnete. Máte ji na dosah a kolem vzrostlé stromy a klid. Právě do tohoto prostředí, v němž byl kdysi „pionýrský“ tábor Větrník, umístil rakouský developer Gruppe Dorn-Fussenegger rezidenční bydlení nazvané Lakeside – Village. V Česku ho zastupuje společnost Lipno Invest – V, jejímž jednatelem je Lukas Konrad Dorn Fussenegger.

Proč jste si zvolil tuto lokalitu, čím vás zaujala?
Lipensko jsem poprvé poznal při dovolené v létě 1988 a jihočeská krajina mě okouzlila. V roce 1997 jsem využil šanci koupit pozemek u jezera, čímž začalo naše budování. Už tehdy bylo jasné, že Lipno má velký turistický potenciál. Idea byla postavit na dobrých pozemcích kvalitní domy, prodat je investorům a zprostředkovat jim zastoupení a správu. Důležitá pro nás přitom vždy byla poloha přímo u jezera. S projekty Seepark – Residence (Horní Planá – Pernek) a Lakeside – Village (Frymburk – Větrník) jsme tuto ideu uskutečnili. Pokládám to za velký úspěch.

Jaký je koncept vašich domů? Co nabízíte investorům?
Základní charakteristika domů v nové vesničce Lakeside – Village (Frymburk – Větrník) je uzpůsobena tomu, aby je bylo možné v budoucnu úspěšně pronajímat. K tomu, aby se domy úspěšně prodaly, jsou nutné různé, často malé detaily. Velkou výhodou je, když se zákazníkům nabídne kompletní řešení. Tedy nejen prodej hotové nemovitosti, ale také kompletní dodávka zařízení doslova od A do Z. Naši klienti potřebují mít jistotu, že na jedné straně mají partnera, který tyto podmínky dokáže splnit, a na druhé straně spolehlivého dodavatele stavebních prací s dobrou pověstí. A tím Swietelsky bezpochyby je nejen v Rakousku, ale i v sousedním Bavorsku.

Jak jste tedy spokojen s realizací staveb, se spoluprací s firmou Swietelsky? 
Na začátku naší spolupráce probíhala velmi složitá jednání, protože téma bylo pro Swietelsky nové. Role generálního dodavatele je zde velmi složitá, jelikož nároky klientů jsou opravdu vysoké. Vzhledem k tomu, že požadujeme na české poměry vysokou cenu, očekávání klientů tomu samozřejmě odpovídají. V průběhu realizace projektu jsme se ale s firmou Swietelsky stavební, zvláště s jejím jednatelem Jiřím Kozlem, ředitelem závodu Pavlem Rouhou a Vladislavem Homolkou, šéfem sekce železobeton, sžili a společně, bok po boku, řešíme vzniklé problémy. Spolupráce buduje a posiluje důvěru.

Na čem nyní pracujete?
Momentálně na změnách druhé etapy, protože oproti původnímu povolení chceme více zeleně, sportovních ploch, více výhledu na jezero. K tomu také přestavujeme starou socialistickou ruinu na hlavní budovu. Každý, kdo přijde po tmavé lesní cestě a poprvé se před ním otevře výhled na jezero, by měl obdivně říct: „Fantastické! Mohu si to pronajmout na prázdniny? Je tady ještě něco volného na prodej?“

Jak se domy prodávají?
Díky vysoké kvalitě od konceptu až po realizaci se pro náš projekt dosud rozhodlo 20 kupců. První etapa, zahrnující 18 domů, je tím tedy plně vyprodána, lépe řečeno ani nepokrývá poptávku. Důvod? Plánujeme očima našich zákazníků, od fungující recepce až po čističku odpadních vod, od sekání trávníku až po odklízení sněhu, od dodání čerstvých housek až po zajištění pronájmu. Mysleli jsme pokud možno na vše. Jen tak totiž klient uvěří v náš čtyřhvězdičkový koncept a bude ochoten za něj i zaplatit. Na Lipně je celá řada těch, co také chtějí prodat své projekty, které nejsou cenově o tolik nižší než náš, ale bohužel se jim to nedaří. Na vině je podle mého názoru částečně kvalita projektu, ale také kvalita provedení, která je děsivě nízká. Prodává se tam, kde zákazník poměr ceny a kvality vidí. Vzpomeňme třeba na Lipno nad Vltavou, kde Nizozemci obrazně řečeno odpálili raketu. Také tam se na realizaci podílela společnost Swietelsky.

Jaké jsou vaše další plány na Lipensku?
V současné době projednáváme další tři projekty na Lipně a jeden na přehradě Orlík. Všechny jsou plánovány přímo u vody, což znamená, že naše pozemky hraničí s pozemky Povodí Vltavy. Podařilo se nám získat zhruba 170 hektarů pozemků u vody, se kterými teď naše rodina může v klidu a kvalitně pracovat. Lipno nutně potřebuje kvalitní domy, které budou vysoce ekologické a schopné odolat také tuhým zimám. A přesně to chceme také nabídnout. Požadavek na vysokou kvalitu s sebou ale nese také nevýhodu: vše zabere hodně času, od plánování přes povolení s někdy neobvyklými detaily, až po realizaci a konečný prodej.

Od roku 2001, kdy jsme od německého hoteliéra koupili parník Rosenberger – Lipno – Line, podnikáme také v lodní dopravě. A postupně se nám podařilo zvýšit počet přepravených pasažérů z 12 tisíc na 50 tisíc za rok.

Jak všechno zvládáte?
V našem rodinném podniku již dlouhé roky úspěšně pracuje také dcera Anna, nyní přistoupil syn Lorenz. Oba jsou mladí, velmi motivovaní a velmi šikovní. Možná u nás hrají roli geny – díky své matce mám silné kořeny v Plzni. Proto mě velmi těší, že naše děti také mají silný emocionální vztah k Čechám. Obzvláště k jižním Čechám jako k jednomu z nejhezčích míst v Evropě, což poznává a oceňuje stále víc lidí.

Lakeside – Village

V rezidenční vesničce Lakeside – Village nedaleko Frymburka zatím vyrostlo 25 rodinných domů. Dvacet jich už má své majitele, zbylé také stojí, ale dokončí se až podle přání nových vlastníků. Letos na jaře začne rekonstrukce někdejší „táborové“ správní budovy. Bude v ní osm apartmánů, restaurace, wellness a zázemí pro celý komplex. „Díky pečlivé přípravě šla první etapa hladce. Konečné vnitřní úpravy domů se měnily podle přání klientů, kteří již na začátku věděli, jaké změny si mohou dovolit, aby bylo vyhověno podmínkám stavebního povolení,“ říká Pavel Rouha, ředitel závodu Jih českobudějovické společnosti Swietelsky stavební. Ta je generálním dodavatelem stavby a veškeré práce HSV zajišťovala vlastními kapacitami.

Zájem o atraktivní rezort, z něhož je v zimě stejně blízko na české jako rakouské sjezdovky, mají vzhledem k vyšším pořizovacím cenám především zájemci ze zahraničí. Ale i s nimi se stavbaři dokázali domluvit ke vší spokojenosti. Stavební firmě se osvědčil stejný postup, který uplatňuje i na velkých stavbách – tedy precizní příprava. „Základem prosperity jsou přesné kalkulace při zpracování nabídky a následně bezchybné provedení prací na stavbě. Všude se staví pod obrovským cenovým a termínovým tlakem a není prostor dělat něco dvakrát,“ říká ředitel závodu, který mimo jiné letos v Českých Budějovicích dokončí rozšíření závodu Kern-Liebers CR na ploše 7000 m2.

Autoři

Štítky Vodní nádrž Lipno, dům, projekt, pozemek, Česko, Frymburk, Jiří Kozel, Povodí Vltavy (státní podnik), Evropa, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipno nutně potřebuje kvalitní domy, říká Lukas Konrad Dorn Fussenegger, jednatel Lipno Invest – V  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.