Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Český Krumlov mění městskou dopravu, vyslyšel připomínky lidí

Změny v městské autobusové dopravě spustí 12. února Český Krumlov. Spoje na sebe budou lépe navazovat, více autobusů pojede na sídliště Vyšný. Úpravy jízdních řádů iniciovali a ovlivnili občané, kteří je připomínkovali, a radnice jejich postřehy zapracovala. Na provoz městské autobusové dopravy dá letos Krumlov 4,1 milionu korun, což je oproti loňsku o 160 tisíc korun více.

Dopravu podle nových jízdních řádů provozuje město od loňského července na základě smlouvy s ČSAD Autobusy České Budějovice. Řády připomínkovaly desítky lidí, hlavně načasování spojů, návaznost linek, přestupů nebo návaznost na linku do Větřní.

„Spoje na sebe nenavazovaly. Klíčový úkol byl, aby se to zlepšilo, aby se zkrátila čekací doba. Zlepší se i obslužnost sídliště Vyšný, kde žijí starší občané,“ řekl místostarosta města Josef Hermann. Do jízdního řádu obou linek přibyly zastávky Chvalšinská a na točně v Novém Spolí.

Ceník se měnil na začátku loňských prázdnin. Nově platí senioři nad 65 let jízdné pět korun, slevy pro žáky či ZTP zůstaly. Základní jízdné je deset korun. „Počet přepravených lidí se měsíc co měsíc zvyšuje, asi o tisíc, v listopadu jsme měli 29 tisíc cestujících,“ řekl českokrumlovský starosta Dalibor Carda.

Připomínky cestujících berou v potaz i další jihočeská města. Ve Strakonicích podle starosty Břetislava Hrdličky vyřešili většinu problémů za poslední dva roky. „Plánujeme ale novou linku, která by přiblížila hlavně starším občanům nákupní centrum v západní části Strakonic,“ řekl Hrdlička. Strakonickou MHD, dotovanou šesti miliony korun, mají zdarma děti, studenti a důchodci, radnice ji plánuje bezplatnou pro všechny.

V Táboře je připomínek málo, přesto se je společnost Commet Plus provozující městskou hromadnou dopravu snaží zohlednit. Město na ni dá letos 34 milionů korun. Od 1. ledna zlevnili v Táboře předplatitelské kupony o pět procent, celoroční kupony o 15 procent. Plnohodnotná roční jízdenka stojí podle pásem od 3060 do 3740 korun, nejpoužívanější na dvě pásma je za 3400.

Ceny jízdného neměnili v Písku, kde město přidá na MHD 8,5 milionu korun, z toho dva miliony korun na informační systém na zastávkách. „Připomínky chodí od jednotlivých občanů, ale většinou se týkají městských částí, pokud jim lze vyhovět, vyhovíme. Vnitřní město žádné připomínky nemá,“ řekla písecká starostka Eva Vanžurová.

Desítky let zohledňuje přání cestujících Dopravní podnik města České Budějovice, který provozuje 19 linek. Dělá i průzkumy, jak jsou spoje obsazené. „Naposledy jsme koncem léta přidali spoje navíc, aby to odpovídalo potřebám větších zaměstnavatelů,“ řekl Slavoj Dolejš, ředitel dopravního podniku. Jízdné v krajském městě podle něj nezdražilo pět let, letos město dotuje provoz MHD částkou téměř 200 milionů korun.

Foto FB Busem | Zdroj ČTK

Štítky Český Krumlov, jízdní řád, Vyšný, městská hromadná doprava, České Budějovice, ČSAD, Větřní, Tábor, Strakonice, Nové Spolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov mění městskou dopravu, vyslyšel připomínky lidí  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.