Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Balon doletěl do výšky 35 kilometrů a pokořil rekord stratocachingu

Nový český rekord ve stratocachingu padl na jihu Čech, když meteorologický balon se stratosférickou sondou vystoupal až do výšky 35 063 metrů. Dosavadní nejvýše dosaženou výškou bylo 30 722 metrů.

Stratosférický balon vypustila ve středu českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická spolu s občanským sdružením Žádná věda v rámci oslav 750. výročí založení města České Budějovice, které bylo zároveň také iniciátorem tohoto experimentu.

K balonu bylo připojeno zařízení ve tvaru javorového semínka, kde byla umístěna i pamětní mince vyražená Českou národní bankou právě k tomuto výročí. Sonda byla po dopadu nalezena u obce Stříbřec na Jindřichohradecku. Kapsle, do níž byla vložena, v sobě totiž obsahovala i lokalizační zařízení, které umožňovalo sledovat „semínko“ po celou dobu letu. Nálezcem byl pan Uvačík z Kaplice, který pak „stratokešku“ předal organizátorům a ti ji pak slavnostně předali náměstku primátora Petru Podholovi. „Pokud by bylo počasí příznivější, rekord by byl zřejmě ještě vyšší,“ říká Michal Žemlička z VŠTE.

Experiment, jehož součástí byla také popularizačně - naučná přednáška akademiků VŠTE pro žáky základních a středních škol, ukázal, že věda může mít i zábavnou formu. „Moderní technologie nám ukazují, jak lze jednotlivé vědní obory propojovat a získat díky nim nové poznatky nejen teoreticky, ale i prakticky,“ vysvětloval žákům profesor Eduard Babulak z VŠTE.

Autoři

Štítky rekord, Česko, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Česká národní banka, České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, Stříbřec, Kaplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Balon doletěl do výšky 35 kilometrů a pokořil rekord stratocachingu  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.