Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obrana Dynama má nový pilíř – Ondřeje Karafiáta

Velmi mladý, ale velmi nadaný. Takový je stoper Ondřej Karafiát, který by měl v sezoně 2015/2016 tvořit stálý pilíř obrany SK Dynamo České Budějovice. Před prvním duelem ve Vlašimi hovoří o minulosti i šancích jihočeského klubu po pádu do druhé ligy.

Ondro, ve dvaceti letech toho máte za sebou hodně. Za reprezentaci U17 jste byl na Euru i mistrovství Světa v Mexiku…
V Mexiku jsem odehrál všechny tři zápasy v základní skupině. Na první utkání s USA přišlo 15 tisíc diváků a byl to neskutečný zážitek. Bohužel jsme prohráli 0:3, ale na atmosféru vzpomínám rád. Druhý zápas nás čekal Nový Zéland a vyhráli jsme 1:0. V posledním utkání o postup jsme hráli s Uzbekistánem. Ve 23. minutě jsme po gólu z penalty vedli, ale soupeř srovnal těsně před koncem poločasu (ve 44. minutě – pozn. autora). Ve druhé půli jsme pak dostali další gól a místo postupu skončili v základní skupině poslední a jeli domů. I tak si ale turnaje moc vážím."

Ve 12 letech jste se zúčastnil celosvětové dovednostní soutěže v anglickém Manchesteru, kterou vyhrál. To je opravdový unikát pro českého hráče.
„Jsou to samozřejmě krásné vzpomínky. Soutěž se skládala z deseti individuálních technických disciplín. Díky vítězství jsem dostal poukaz na kemp v Juventusu a potkal jsem se také s Pavlem Nedvědem."

Poprvé máte angažmá mimo Prahu. Líbí se vám Budějce?

V Budějovicích se mi hodně líbí. Mají krásné náměstí a v okolí je plno možností na výlety. Celý Jihočeský kraj je krásný. Rád rybařím, takže i proto jsem si tady rychle zvykl. Chodíme občas se spoluhráči na jeden rybník vedle Budějovic."

Jaký máte největší úlovek?

„Candát. Měl kolem 75 centimetrů."

V Dynamu jste sice chvíli, ale co jste stačil vypozorovat?

„Klub má pěkný stadion a jsou tu zkušení lidé. Pan Cipro je trenér s mnoha zkušenostmi a věřím, že v lize se to projeví."

První zápas zahajujete ve Vlašimi, která má silný kádr. Souhlasíte?
„
Ano. Vlašim má v kádru plno zkušených fotbalistů, které vede pan Petržela. Bude to náročný zápas."

Co udělat, abyste uspěli a vyhráli?

„Především musíme hrát celý zápas zodpovědně a proměnit šance."

Jak vidíte šance Dynama v letošní sezoně? Máte v kabině cíl okamžitý návrat do ligy?

„Žádný stanovený cíl zatím od vedení nemáme. Uvidíme po pár zápasech. Máme mladý tým, ale samozřejmě chceme jako hráči zaútočit na postup. Tlak ze strany vedení na nás ale zatím není."

O vás je známé, že si kromě týmových tréninků přidáváte individuální doplňky. Můžete jich pár prozradit?

„Od mala jsem měl velkou podporu v rodičích, kteří mi zařídili extra tréninky s profesionálním trenérem. Teď třeba chodím dvakrát týdně navíc do posilovny nebo si po tréninku jdu ještě kopat standardní situace nebo dělám jiná doplňková cvičení."

Co byste doporučil malým fotbalistům?
„
Aby makali více než ostatní. Kdo dělá doplňková cvičení, má větší šanci. Samozřejmě každý hráč by měl fotbal milovat a s míčem jak se říká žít. Mít pořád u nohy velký míč nebo tenisák a hrát si s ním. Když pak vysklí okno, tak z toho rodiče mít radost nebudou, ale prostě tohle k tomu patří. Pamatuji si, že když mě mamka vodila do školky, tak si se mnou musela před šatnou ještě zakopat, protože jinak bych tam nešel (s úsměvem).
"

Štítky SK Dynamo České Budějovice, Ondřej Karafiát, Vlašim, Mexiko, trénink, Mistrovství světa ve fotbale, Mistrovství Evropy ve fotbale, USA, Nový Zéland, Juventus FC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrana Dynama má nový pilíř – Ondřeje Karafiáta  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.