Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Výstavba nového pavilonu Perinatologického centra jde do finiše

Loni v dubnu zahájená výstavba nového pavilonu Perinatologického centra intenzivní péče v českobudějovické nemocnici finišuje. Ve středu stavbu osobně zhlédl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Konstatoval, že stavební práce probíhají dle plánu a při minimálním dotčení běžného provozu tohoto největšího zdravotnického zařízení na jihu Čech.

Kolaudace stavby za přibližně 210 milionů korun je plánována na říjen. K tomuto termínu by se do nového moderního objektu měla začít stěhovat obě oddělení, která jsou jeho nedílnou součástí, gynekologicko-porodnické a neonatologické.

„Je dokončena hrubá stavba objektu a střecha. Ke konci se blíží také zateplování a finální úpravy celého vnějšího pláště budovy. Intenzivně se pracuje uvnitř objektu, kde jsou již dokončeny veškeré hlavní rozvody, dokončují se omítky, obklady a v některých částech se i maluje,“ uvedl vedoucí Oddělení stavebních investic Nemocnice České Budějovice František Bostl.

Hlavním důvodem výstavby nového Perinatologického centra jsou nevyhovující podmínky současné porodnice. Chybějí tu klimatizované operační sály, neodpovídá sociální zařízení, nevyhovující jsou prostory jednotky intenzivní péče i prostory banky mateřského mléka. „Tato investice bude vedle dalšího zkvalitnění lékařské péče o matku a dítě znamenat také výrazné zvýšení komfortu pobytu rodiček a jejich dětí v nemocnici,“ zdůraznil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Perinatologické centrum se v současné době nachází ve dvou budovách. Po dokončení nového objektu dojde k umístění porodnické i neonatologické části centra pod jednu střechu s logickým přímým propojením na novostavbu dětského oddělení. „Dokončována je také nadzemní propojovací chodba z nového pavilonu do ostatních částí nemocnice, která naváže na v současné době již také dobudovávanou chodbu propojující centrální pavilón přes pavilony infekčního a dětského oddělení do pavilonu chirurgických oborů,“ konstatoval Bostl. Nový objekt Perinatologického centra vznikl dílem rekonstrukcí a nadstavbou bývalé budovy dětského oddělení, dílem na zelené louce.

Neonatologické oddělení je spolu s Gynekologicko – porodnickým oddělením Nemocnice České Budějovice součástí Perinatologického centra intenzivní péče, jež patří dlouhodobě mezi nejlepší a nejlépe technicky vybavená pracoviště svého druhu v České republice, zabývající se problematikou těhotenství, porodu a péče o dítě po porodu. Jeho výsledky také velmi dobře obstojí i v mezinárodním srovnání. Do nových technologií a nejmodernějších přístrojů, umožňujících lékařům maximálně šetrnou léčbu nedonošených či dětí narozených s vážným onemocněním, investuje českobudějovická nemocnice z vlastních prostředků dlouhodobě desítky miliónů korun.

Lékaři a sestry Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice dnes běžně pečují o těžce nebo extrémně nezralé děti s porodní váhou nižší než 1500 gramů, které by ještě před patnácti až dvaceti lety neměly šanci na přežití, nebo na normální vývoj. V celé ČR existuje v současnosti 12 perinatologických center.

Perinatologické centrum intenzivní péče zajišťuje v úzké spolupráci obou výše zmíněných oddělení nemocnice, se spádovostí nejen pro celý kraj, ale například také pro Pelhřimovsko, Klatovsko či Telčsko, tedy hraniční oblasti Plzeňského kraje a kraje Vysočina, péči o nejsložitější patologická těhotenství, o nejsložitější a nejpatologičtější porody, převážně předčasné porody, a následnou péči o děti narozené z těchto porodů. Ve výjimečných případech a při volné kapacitě řeší jako specializované pracoviště případy patologických těhotenství a porodů i z dalších částí republiky.

Tisková zpráva

Štítky pavilon, Nemocnice České Budějovice, Česko, intenzivní péče, Jiří Zimola, Jihočeský kraj, porod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba nového pavilonu Perinatologického centra jde do finiše  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.