Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Českobudějovická nemocnice slavnostně zahájila provoz zrekonstruovaného chirurgického oddělení

Chirurgické oddělení Nemocnice České Budějovice má nové zázemí. Z pavilonu CH se přestěhovalo do zrekonstruovaného druhého a třetího patra prostor pavilonu C. V uplynulých dvou letech tak byl v rámci stavebních prací v nemocnici postupně přestavěn téměř celý centrální pavilon.

Během dvou let bylo zrekonstruováno dvanáct stanic standardní lůžkové péče a jednotka intenzivní péče, dále byly vytvořeny dvě nové lůžkové stanice a dvě jednotky intenzivní péče.Všechny prostory jsou vybaveny moderními ochrannými prvky, výmalba je laděna do pastelových tónů. Samozřejmostí jsou zrekonstruované lůžkové pokoje včetně sociálů, nová vzduchotechnika s klimatizací a šatny pro devět set zaměstnanců,“ vyjmenovává vedoucí technického oddělení nemocnice František Bostl.

Mimo to bylo v pavilonu C zrekonstruováno i oddělení nukleární medicíny v souvislosti s instalací PET kamery a v rámci nákupu dvou lineárních ozařovačů došlo k optimalizaci rozmístění onkologického oddělení, a to z původních třech pater do jednoho. Také kardiocentrum získalo zcela nové odborné ambulance.

„Kromě stavebních změn jsme se ve svých plánech zabývali i novým logickým uspořádáním jednotlivých oddělení, která dosud byla v různých nepropojených pavilonech daleko od sebe. Zrekonstruován tak byl praktický celý centrální pavilon,“ říká předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Břetislav Shon a dodává: „Cílem těchto nových uspořádání je mít blízko sebe odbornosti, které jsou si blízké i medicínsky, kde se velmi často dělá mezioborově společná terapie, diagnostika a lékaři spolu musí v rámci ambulantní i hospitalizační péče úzce spolupracovat.“


Slavnostní zahájení provozu zrekonstruovaného chirurgického oddělení českobudějovické nemocnice. 

Chirurgické oddělení bylo přesunuto proto, že má medicínsky velmi blízko ke gastroenterologii, hrudní chirurgie ke kardiochirurgii, cévní chirurgie ke kardiologii a angiologii, které patří do ranku interního. „Touto změnou mohou být v některých případech hrudní a cévní chirurgie používány společné operační sály chirurgů a kardiochirurgů. Stejně tak bude využívána společná přístrojová technika a tak dále. Jsme přesvědčeni, že se péče o pacienta úzkou mezioborovou spoluprací opět zlepší,“ zdůrazňuje primář chirurgického oddělení Petr Pták.

Náklady na přestavbu pavilonu C pro účely chirurgického oddělení včetně nákladů na projektovou dokumentaci byly přibližně sedmadvacet milionů korun, přičemž náklady na opravu samotné jednotky intenzivní péče byly sedm milionů korun. Celkové náklady komplexní rekonstrukce centrálního pavilonu činní téměř 200 milionů korun. Vše bylo financováno z vlastních zdrojů českobudějovická nemocnice.

Všechny rekonstrukce a restrukturalizace souvisí s kontinuálním zvyšováním kvality zdravotní péče, kterou Nemocnice České Budějovice svým pacientům poskytuje. Díky výše uvedeným změnám se například zlepšily podmínky pro spolupráci jednotlivých oddělení a pro komunikaci lékaře s pacientem, stejně jako byly vytvořeny nové prostory pro studium odborného personálu. Medicína v českobudějovické nemocnici je na špičkové evropské úrovni a platy zaměstnanců patří v rámci České republiky k těm nejvyšším.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice, oddělení, chirurgie, rekonstrukce, pavilon, Nemocnice České Budějovice, jednotka intenzivní péče, pacient, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická nemocnice slavnostně zahájila provoz zrekonstruovaného chirurgického oddělení  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.