Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějce chtějí vybudovat vědecké centrum

V Českých Budějovicích možná vznikne vědecké centrum, které by mělo zábavnou formou zpopularizovat technické obory. Svým zaměřením by se mělo podobat plzeňské Techmanii nebo liberecké iQLandii. Na projektu se s městem mají podílet Jihočeský kraj, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích a firmy ze soukromého sektoru. S novou budovou se počítá vedle hlavního vstupu na výstaviště.

„Jihočeský kraj nechá zpracovat studii proveditelnosti. Město se na ní bude podílet jak věcně, tak, pokud to schválí zastupitelstvo, částečně i finančně. Mohla by být na začátku příštího roku hotová. Když půjde všechno podle plánu a budou na centrum peníze, mohlo by vzniknout v roce 2022,“ nastínil náměstek primátora František Konečný.

Jak by mělo vědecké centrum vypadat, zatím není zcela zřejmé. „Existuje jednoduchá studie, ale nevycházel bych z ní. Město pravděpodobně nebude mít na investici, bude muset přijít z kraje a firem, které na realizaci budou spolupracovat. Vysoké školy jsou schopny zajistit provoz,“ doplnil Konečný. Součástí několikapatrové budovy může být robotizované pracoviště nebo muzeum vody.

Magistrát je předběžně dohodnut s vedením výstaviště, že vědecké centrum bude stát u vstupu do areálu. Budova je už zahrnuta do územní studie. „Jdeme tomu naproti. Důležité bude přesné nastavení finančních parametrů pro investici, bude v řádech stovek milionů korun. Centrum může velmi silně obohatit město. Nejde jen o vědu a techniku ve smyslu bádání, ale také osvěty. Kdyby se nám centrum podařilo postavit, slibujeme si od něj i větší lákadlo pro turisty,“ dodal náměstek primátora Petr Podhola.

Foto Jana Kroneislová

Štítky České Budějovice, Jihočeský kraj, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, František Konečný, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce chtějí vybudovat vědecké centrum  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.