Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Temelíně dokončili důležitou modernizaci

Technici v Jaderné elektrárně Temelín dokončili důležitou modernizaci. Zvýšili bezpečnost zařízení, které reguluje tlak v reaktoru a celém jaderném okruhu. Práce trvaly dva měsíce a stejná úprava proběhne příští rok na prvním bloku. Za oba bloky vyjde modernizace na 80 milionů korun.

Po technické stránce i z hlediska objemu prací byla modernizace velmi náročná, práce navíc komplikoval horší přístup k zařízení. Celá akce je klíčová z pohledu zvyšování bezpečnosti i zajištění životnosti a spolehlivosti,“ vysvětlil smysl modernizace Bohdan Zronek, ředitel divize Jaderná energetika a člen představenstva společnosti ČEZ.

Modernizace kompenzátoru objemu patřila k nejdůležitějším činnostem probíhající odstávky. Pracovalo na ní padesát lidí a situaci komplikovala horší přístupnost zařízení. Výsledkem je úprava dvou důležitých ventilů, které chrání zařízení jaderného okruhu proti přetlakování. Nově bylo doplněno i potrubí pro odvod nezkondenzovatelných plynů. 

Odstávka druhého temelínského bloku se dostala do své závěrečné fáze. Palivo je v reaktoru vyměněno, jsou hotovy důležité modernizace a úpravy. O víkendu úspěšně proběhla tlaková zkouška v jaderné i nejaderné části. Připojení bloku je plánováno na první polovinu srpna.

Autoři | Foto Petr Šuleř

Štítky Temelín, jaderná elektrárna, bezpečnost, modernizace, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně dokončili důležitou modernizaci  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.