Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lávka přes Vltavu u Meteoru ulehčí cyklistům a pěším cestu do Budějc

Stavba nového mostu pro pěší a cyklisty u sportovního areálu TJ Meteor v Rožnově začne pravděpodobně už v srpnu. Propojí současnou pravobřežní cyklostezku s levým břehem, kde by vedla bezpečná cesta do Plané, do obce Homole nebo Boršova nad Vltavou. Lávka v Rožnově u hřiště TJ Meteor vedoucí přes Vltavu má být součástí ucelené cyklistické stezky. Most bude hotový na jaře příštího roku a přijde na téměř dvacet milionů korun.

Nosnou konstrukci nového mostu tvoří ocelový oblouk s dolní mostovkou, délka přemostění je 39 metrů. K založení pomohou mikropiloty, navazující spodní stavba bude železobetonová, stejně tak opěrné stěny, mostní křídla a úhlové zdi. Úhlové zdi budou sloužit jako základ pro přístupové rampy, kterými se překonávají výškové rozdíly mezi novým mostem a stávajících úrovní terénu na obou březích. V rámci levé rampy bude vložen další ocelový mostní objekt o délce sedmnácti metrů.
Vizualizace nového mostu pro pěší a cyklisty přes Vltavu u sportovního areálu TJ Meteor v Rožnově (Facebook CBArchitektura).

„Zemní tělesa v okolí opěr a ramp budou zpevněna kamennou rovnaninou. Vrchní vrstva lávky bude z přímopochozí izolace, na povrchy nájezdových ramp bude použita betonová dlažba a živice. Podél bude umístěno ochranné zábradlí, odvodnění lávky zajistí drenážní geotextilie a bodové odvodňovače. Chybět nebude vodorovné ani svislé dopravní značení,“ podrobněji přiblížil  nový most náměstek českobudějovického primátora Petr Holický.


Vizualizace nového mostu pro pěší a cyklisty přes Vltavu u TJ Meteor v Rožnově (Facebook CBArchitektura).

Most pro pěší a cyklisty bude stavět společnost Metrostav a vyjde na 19,5 milionů korun. Stavbaři na něj budou potřebovat 240 dnů, takže hotovo by mělo být na jaře příštího roku.

„Stavba zmiňovaného mostu je zásadní pro pokračování cyklostezky směrem na jih. Do centra Českých Budějovic se tak na kole dostanou i lidé z Boršova nad Vltavou, Homolí a Plané,“ dodal náměstek.

Autoři

Štítky lávka, cyklista, pěší, Meteor, stavba, Vltava, Rožnov, cyklostezka, České Budějovice, Homole, Boršov nad Vltavou, Planá, Facebook, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lávka přes Vltavu u Meteoru ulehčí cyklistům a pěším cestu do Budějc  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.