Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Prvosledové policejní hlídky se předvedly při Rallye Rejvíz. Nechyběli ani Jihočeši

Útočník na párty nožem napadl ostatní účastníky akce. Ohrožoval i přivolané záchranáře. Naštěstí to je jen jedna z několika modelových situací, které řešili aktéři Rallye Rejvíz 2017. Soutěže policejních hlídek a posádek urgentní zdravotnické pomoci s mezinárodní účastí. A nechyběli ani reprezentanti jižních Čech. Takzvané prvosledové hlídky z Budějc se v nabité konkurenci rozhodně neztratily.

Součinnostní cvičení policejních hlídek a posádek urgentní zdravotnické pomoci s mezinárodní účastí Rallye Rejvíz 2017 se uskutečnilo v Koutech nad Desnou. Právě tam prošli policisté a záchranáři soutěží, které se zúčastnilo celkem šestapadesát policistů ze všech koutů České republiky.

„Společným klíčovým tématem byly tři modelové situace, při kterých policisté prvosledových hlídek plnili úkoly při zákroku na nebezpečného pachatele. Jednotlivé „modelovky“ instruktoři výcviku nastavili tak, aby co nejvíce napodobovaly konkrétní situaci, aby byly co nejreálnější. Během čtyř dnů si policisté vyzkoušeli taktiku i techniku zákroku proti pachateli, který na hlídky útočil nožem, otestovali si i jak zdatnými jsou vyjednávači," uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura.

Jihočeští policisté se probojovali do elitní desítky

Za jihočeské policisty se cvičení zúčastnili policisté z oddělení hlídkové služby České Budějovice a pohotovostní oddělení a eskort, ze stejného města. Z celkových osmadvaceti dvoučlenných hlídek se českobudějovičtí policisté umístili v elitní desítce. Michal Nosek se svým soutěžním parťákem Zdeňkem Jágerem obsadil na Rallye Rejvíz osmou příčku. Jejich jihočeští kolegové Barabáš a Šíma byli sedmí.

„Policisté z jihu Čech se akce zúčastnili již podruhé, kdy před dvěma lety se jednalo o zákrok proti šílenému střelci, v odezvě na útok v Uherském Brodu z roku 2015. Tehdy obsadili druhé a třetí místo z přibližně stejného počtu soutěžících," připomněl mluvčí.

Prvosledové hlídky jsou lépe vybaveny pro boj

Prvosledovými hlídkami policie disponuje od loňského roku. Jejich úkolem je především být co nejdříve na místě závažnějšího konfliktu, účinně a rychle útočníka zneškodnit. Oproti klasickým pořádkovým hlídkám jsou lépe vybavení pro boj. A to ať se jedná o dlouhé zbraně nebo i balistickou ochranu. „České Budějovice mají v terénu neustále tři auta vždy s dvojicí těchto specializovaných policistů," upřesnil Bajcura. 

Policisté se během své služby setkávají s agresivitou ve většině měst. Ale prim v tomto směru zřejmě mají České Budějovice. „V krajském městě je velká koncentrace lidí různých nálad a rozpoložení, kteří mnohdy pod vlivem návykových látek jednají nečekaně. Proto je třeba být na tyto eventuality vždy dobře připraven," dodal mluvčí.

Soutěž policejních hlídek Rallye Rejvíz 2017

Čtvrtek, 20. července 2017, 17:06

Soutěž policejních hlídek Rallye Rejvíz 2017
Soutěž policejních hlídek Rallye Rejvíz 2017

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, prvosledová hlídka, soutěž, Rallye Rejvíz, České Budějovice, Jihočeský kraj, Česko, Desná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Prvosledové policejní hlídky se předvedly při Rallye Rejvíz. Nechyběli ani Jihočeši  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.